Vlaar legt met primeur basis voor cruciale zege Villa

Aston Villa heeft een belangrijke stap gezet in de richting van lijfsbehoud. Ron Vlaar zette zijn ploeg met een bijzondere treffer op het goede spoor tegen Sunderland (6-1).

In de dertigste minuut brak Vlaar de ban voor een weifelend begonnen Aston Villa. Na een afgeslagen aanval pikte de Oranje-international de bal op en liet hij keeper Simon Mignolet kansloos van dertig meter.

Voor Vlaar was het een bijzonder doelpunt. Na zijn eigen goal tegen Manchester United in november scoorde hij voor het eerst voor Aston Villa. Lang kon de aanvoerder niet genieten van zijn hoogtepunt.

Binnen twee minuten stond de gelijkmaker al op het scorebord. Vlaar kon niet voorkomen dat linksback Danny Rose Sunderland op 1-1 zette. Maar voor Aston Villa kwam het alsnog goed in het degradatieduel op Villa Park.

Nadat Andreas Weimann in de 37ste minuut de thuisploeg weer op voorsprong had gezet, was het in de tweede helft de beurt aan Christian Benteke een hoofdrol op te eisen. De Belgische spits was in de 55ste minuut attent toen keeper Mignolet een schot van Gabriel Agbonlahor half kon keren, om vier minuten later met een harde kopbal zijn landgenoot opnieuw te kloppen.

Halverwege de tweede helft maakte Benteke zijn hattrick compleet. Sunderland was op dat moment al tot een tiental teruggebracht. Stéphane Sessegnon moest voortijdig de kleedkamer op zoeken na een charge op Yacouba Sylla. Gabirle Agbonlahor bepaalde vlak voor tijd de eindstand op 6-1.

Met de grootste zege van het seizoen heeft Aston Villa zich lucht verschaft in de strijd tegen degradatie. De ploeg van trainer Paul Lambert vergrootte de voorsprong op nummer achttien Wigan Athletic, dat vier duels heeft om vijf punten goed te maken op Aston Villa, Newcastle United en Sunderland. Die drie clubs staan op 37 punten.

Reading en Queens Park Rangers degradeerden gisteren al uit de Premier League.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.