Weghorst bezorgt AZ nieuw perspectief in Europa

Reacties

AZ heeft dankzij Wout Weghorst het bereiken van de knock-outfase van de Europa League in eigen hand gekregen. Dundalk werd op eigen veld geklopt (0-1).

Weghorst bezorgt AZ nieuw perspectief in Europa

De invulling van de spitspositie bij AZ was lang voer voor discussie. Het bleek geen van de in Alkmaar aanwezige spitsen gegeven het gat adequaat te vullen dat was gevallen na het vertrek van Vincent Janssen naar Tottenham Hotspur. De keuzes van trainer John van den Brom bevestigden de twijfels.

Inmiddels is Weghorst hard op weg de strijd in zijn voordeel te beslechten. De van Heracles Almelo overgenomen spits zette donderdag in Dublin een goede reeks voort. Want na zijn goals tegen Ajax en Roda JC Kerkrade scoorde hij ook in het Europa League-duel met Dundalk.

In de negende minuut stond Weghorst op de juiste plek om een fout van Dundalk-back Dane Massey af te straffen. De in de schoot geworpen snelle treffer bleek voor AZ geen voorbode voor een makkelijke avond in Dublin, waar de gastheren evenmin in aanvallend opzicht tot veel in staat waren.

Een half uur voor tijd had Weghorst een uitgelezen kans de marge te verdubbelen. Met een goede reflex voorkwam keeper Gary Rogers meer schade, zoals de doelman ook Muamer Tankovic van een treffer afhield. De tweede Alkmaarse goal bleek niet nodig in Dublin, waar Weghorst als matchwinner de Eredivisionist nieuwe Europese perspectieven gaf.  

Op dat punt leek hij zijn veelgeprezen voorganger af te troeven. Een jaar geleden kon Janssen ondanks zijn goals tegen FC Augsburg en Athletic de Bilbao niet voorkomen dat AZ sneuvelde in de groepsfase van de Europa League. Dankzij zijn opvolger Weghorst heeft de Alkmaarse club nieuwe hoop alsnog te overwinteren in Europa.

Want dankzij de overwinning op Dundalk heeft AZ de laatste plaats ingeruild voor de tweede stek achter het ongenaakbare Zenit Sint-Petersburg. Met een zege op de al geplaatste Russen in het laatste groepsduel overwintert de Alkmaarse formatie in Europa. Zenit versloeg eerder op de avond met 2-0 van Maccabi Tel Aviv.

Stand Groep D
Zenit Sint-Petersburg* 5-15 (+10)
AZ 5-5 (-5)
Dundalk 5-4 (-2)
Maccabi Tel Aviv 5-4 (-3)

* Door naar volgende ronde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.