Blunderende Vlaar dankt Weghorst tegen Roda JC

Wout Weghorst heeft AZ behoed voor een nederlaag bij hekkensluiter Roda JC Kerkrade (1-1), dat in het zadel was geholpen door een blunder van Ron Vlaar.

Yannis Anastasiou had op eigen veld nog niet het genoegen van een overwinning gehad als trainer van Roda JC. Sterker nog, de Griek had zijn formatie dit seizoen in de Eredivisie in het Parkstad Limburg Stadion niet eens op voorsprong zien komen.

Roda JC kon zondag tegen AZ afrekenen met die trieste statistiek. Veel potten konden de Limburgers in de eerste helft niet breken om de ban te breken. Maar de Alkmaarders, en in het bijzonder Vlaar, boden de helpende hand. Een foute pass van de verdediger in de 39ste minuut bleek de basis van de 1-0 van Abdul Ajagun, die de bal onderschepte en met een uithaal Vlaar naar diens hoofd deed grijpen: 1-0.

In de tweede helft kreeg Roda JC mogelijkheden de voorsprong te vergroten. Maar een eerste zege op eigen veld was de Limburgers niet gegeven. Weghorst bood AZ na bijna een uur soelaas. Aangespeeld door invaller Mats Seuntjens ramde de spits uit de draai de bal langs keeper Benjamin van Leer.

Vlaar kon opgelucht ademhalen dat zijn blunder niet de basis bleek voor een pijnlijk verlies in Kerkrade. Maar verder dan de gelijkmaker kwamen de Alkmaarse gasten niet, zoals ook Roda er niet in slaagde het verschil te maken.

Door het gelijkspel blijft Roda JC hekkensluiter in de Eredivisie. Voor AZ, dat met het resultaat in Kerkrade verzuimde nummer vier SC Heerenveen in punten te achterhalen, was het een mindere generale voor het Europa League-duel met Dundalk van donderdag.