Wapengekletter in Turkse kleedkamer

Reacties

Voor Turkije staat vanavond het cruciale EK-kwalificatieduel met Tsjechië op het programma. Cruciaal omdat de Turken op IJsland werden verrast door de omstandigheden en de tegenstand.

Wapengekletter in Turkse kleedkamer

De 0-3 nederlaag in Reykjavik heeft tot verhitte debatten geleid in het voetbalmaffe Turkije. Nederland wordt als de groepsfavoriet gezien, maar van IJsland mag niet worden verloren. Hoe hard het ook waait.

Het rekensommetje is in Istanbul alvast gemaakt: als Oranje maandag van IJsland wint en de Turken vanavond van Tsjechië, is de situatie weer min of meer rechtgetrokken. Daarom is de wedstrijd in het stadion van Fenerbahçe zo belangrijk: het is aan- of afhaken.

Maar bondscoach Fatih Terim heeft met een nog veel groter probleem te maken. Er dreigt een scheuring in de kleedkamer. De in Duitsland geboren internationals voelen zich genegeerd. Dat heeft te maken met een incident van een jaar geleden. Het verhaal wil dat Gökhan Töre de voor Bayer Leverkusen spelende Hakan Calhanoglu met een wapen heeft bedreigd. Dat voetballers van de nationale ploeg met een wapen op zak lopen is op zich al vreemd , maar dat spelers elkaar aanvallen is natuurlijk buiten alle perken.

De zaak hangt nu nog steeds boven de ploeg. Terim weigert iets los te laten. En nu wil het geval dat zowel Hakan Calhanoglu en als Ömer Toprak (beide uitkomend voor Leverkusen) zich hebben afgemeld voor de komende interlands. Volgens de officiële lezing vanwege een blessure, maar het opmerkelijke is wel dat ze allebei als basisspeler in actie kwamen tijdens de voorbije speelronde in de Bundesliga. De onofficiële lezing luidt dat Hakan en Ömer niet met Gökhan Töre willen spelen. De tegenwoordig voor Besiktas uitkomende aanvaller is namelijk ook opgeroepen.

De vader van Hakan Calhanoglu heeft in een interview met Hürriyet laten doorschemeren dat hij openheid van zaken eist. Zijn zoon is nu geblesseerd, vertelde hij erbij, maar wat een jaar geleden is voorgevallen moet worden afgehandeld. Het zorgde voor nieuwe verwarring en tweedeling.

Het is duidelijk: de druk staat er vol op tegen de Tsjechen. Er moet gewonnen worden om de onrust te temmen.

Zal je net zien: schiet Gökhan Töre de Turken naar een overwinning.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.