IJsland pakt koppositie mede dankzij Sigthórsson

IJsland heeft zijn openingsduel in Groep A, de poule van het Nederlands elftal, verrassend gewonnen van Turkije: 3-0. Ajacied Kolbeinn Sigthórsson was eenmaal trefzeker.

Jón Dadi Bödvarsson had met het hoofd al een keer de lat geraakt, toen hij na zeventien minuten via diezelfde dwarsligger wél raak kopte. Doelman Onur Kivrak wist een corner van Gylfi Sigurdsson niet weg te werken, waarna Bödvarsson de bal net genoeg richting mee kon geven: 1-0. Dat was ook de ruststand, waarna Turkije zichzelf in de tweede helft volledig de das om deed.

Eerst kreeg verdediger Ömer Toprak binnen vier minuten tweemaal geel en mocht dus inrukken. Uit de vrije trap na de tweede straf voor Toprak had Ajax-spits Sightórsson (foto) het duel al moeten beslissen, maar Kivrak wist zijn kopbal nipt uit het doel te houden. Het bleek uitstel van executie.

Diezelfde Trabzonspor-keeper blunderde een kwartier voor tijd namelijk grandioos. Hij wilde een schot van Sigurdsson over het doel tikken, maar werkte de bal via de lat over de doellijn. Vrijwel direct daarna was het Sigthórsson die de eindstand bepaalde op een verrassende 3-0.

Door de overwinning gaat IJsland na één speelronde aan de leiding in Groep A. Eerder op de avond speelden Kazachstan en Letland al met 0-0 gelijk, terwijl Nederland in en tegen Tsjechië, dat op doelsaldo tweede staat, verloor: 2-1.