Nederland treft onbekende, oude bekenden en EK-opponent

Reacties

Nederland begint dinsdag in en tegen Tsjechië aan de kwalificatiereeks voor het EK 2016, maar ook de andere vier landen in Groep A trappen die dag af. Voetbal International zet het kwartet op een rij.

Nederland treft onbekende, oude bekenden en EK-opponent

Om 18.00 uur trappen Kazachstan en Letland af in Astana, terwijl IJsland en Turkije om 20.45 uur (gelijktijdig met Tsjechië-Nederland) in Reykjavik beginnen aan hun kwalificatiecyclus. Van die zes landen plaatsen de beste twee zich rechtstreeks voor het EK in Frankrijk. Ook de beste nummer drie van de negen poules verdient een ticket, de andere acht landen die als derde eindigen, gaan de play-offs in.

Het Kazachstan van bondscoach Yuri Kraznoshan bezet momenteel een bescheiden 131ste plek op de FIFA-wereldranglijst en is daarmee cijfermatig gezien het slechtste land in Groep A. De selectie kent vrijwel alleen maar spelers die in eigen land actief zijn. Ook eerdere prestaties in EK-kwalificatiereeksen zijn niet om over naar huis te schrijven. Sinds 2006 (Kazachstan sloot zich pas voor de kwalificatie voor het EK 2008 aan bij de UEFA) speelde het land 23 duels, daarvan won het er slechts drie. Nederland en Kazachstan troffen elkaar nog nooit eerder.

Iets hoger (de honderdste plaats) op de FIFA-lijst staat Letland. De enige ontmoeting van dat land met Oranje dateert van het EK 2004, toen beide landen bij elkaar in de poule zaten. Nederland won toen met 3-0. Plaatsing voor dat toernooi betekende direct het hoogtepunt in de geschiedenis van het land, dat nu onder leiding staat van voormalig Southampton-voetballer Marians Pahars.

Arjen Robben neemt het doel van Letland onder vuur tijdens de enige ontmoeting tussen beide landen tot nu toe: op het EK 2004 in Portugal.
Arjen Robben neemt het doel van Letland onder vuur tijdens de enige ontmoeting tussen beide landen tot nu toe: op het EK 2004 in Portugal.

Met plaats 46 op de FIFA-ranking is IJsland een al iets aansprekender tegenstander. Bovendien kan trainer Lars Lagerbäck putten uit veel (oude) bekenden zoals Ajacied Kolbeinn Sigthórsson en de voormalige Eredivisionisten Johann Berg Gudmundsson, Alfred Finnbogason en Viktor Pálsson. IJsland, tot nu toe tien keer tegenstander van het Nederlands elftal, wist zich nog nooit te kwalificeren voor een WK of EK.

Nederland speelde onlangs nog tegen Turkije, dat met een 35ste plaats drie plekken hoger staat dan de eerste Oranje-opponent Tsjechië. Tijdens de laatste WK-kwalificatiereeks won Nederland twee keer met 2-0. Fatih Terim, die het in de loop van die cyclus overnam van Abdullah Avci en daamee begon aan zijn derde termijn, is nog altijd de keuzeheer. Hij gaat met de nationale ploeg op jacht naar plaatsing voor het EK, iets dat in 2004 en 2012 niet lukte. In 2008 deed Turkije wél mee, toen behaalde het direct de halve finale.

In totaal speelde Nederland in de geschiedenis 21 keer tegen de vier tegenstanders van deze EK-kwalificatie, Tsjechië uitgezonderd. Vijftien duels daarvan werden in winst omgezet, vier keer werd er gelijkgespeeld, terwijl alleen Turkije twee keer van Oranje wist te winnen: na 1958 was dat in 1997, toen ook onder leiding van bondscoach Guus Hiddink.

COMPLEET WEDSTRIJDSCHEMA NEDERLAND
Dinsdag 9 september 2014 Tsjechië - Nederland
Vrijdag 10 oktober 2014 Nederland - Kazachstan
Maandag 13 oktober 2014 IJsland - Nederland
Zondag 16 november 2014 Nederland - Letland
Zaterdag 28 maart 2015 Nederland - Turkije
Vrijdag 12 juni 2015 Letland - Nederland
Donderdag 3 september 2015 Nederland - IJsland
Zondag 6 september 2015 Turkije - Nederland
Zaterdag 10 oktober 2015 Kazachstan - Nederland
Dinsdag 13 oktober 2015 Nederland - Tsjechië
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.