VI Live: de valse start van Oranje in de EK-kwalificatie

Reacties

Om ook tijdens de wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er de rubriek VI Live, waarin de redactie van Voetbal International de verrichtingen van Oranje op weg naar het EK van 2016 op de voet volgt.

VI Live: de valse start van Oranje in de EK-kwalificatie

Hiermee is de VI LIVE voor vanavond afgesloten.

22.40 uur: GROEP B
De grootste verrassing komt uit Groep B, waar Bosnië-Herzegovina op eigen veld met 1-2 onderuit gaat tegen Cyprus. Andorra kan in eigen huis net niet stunten tegen Wales: 1-2. België en Israël kwamen nog niet in actie in deze poule.

22.40 uur: GROEP H
In Groep H gaan Italië en Kroatië gezamenlijk aan kop. Zij versloegen respectievelijk Noorwegen en Malta met 2-0. Bulgarije heeft door de 2-1 zege bij Azerbeidzjan ook drie punten.

22.40 uur: OVERIGE UITSLAGEN IN POULE ORANJE
In de poule van Oranje is IJsland na vanavond de trotse koploper door een 3-0 zege op Turkije. Kazachstan en Letland hielden het op 0-0, waardoor Turkije laatste is en Nederland daar maar net boven staat.

22.37 uur: EINDSTAND TSJECHIË-NEDERLAND 2-1
De fout van Janmaat kost Oranje inderdaad een punt. Robin van Persie is nog dichtbij met een kopbal, maar de 2-1 nederlaag is een feit. Oranje begint slecht aan de kwalificatiecampagne en er zal nog lang worden nagesproken over de keuzes van bondscoach Guus Hiddink...

22.35 uur: ORANJE WEER OP ACHTERSTAND
Daryl Janmaat kopt de bal op zijn eigen paal. Daarmee klopt hij doelman Jasper Cillessen, die op de grond ligt als Vaclav Pilar de 2-1 maakt. Wat een fout van de rechtsback! Het lijkt Oranje een punt te kosten.

22.34 uur: LAATSTE MINUTEN
De blessuretijd is aangebroken...

22.22 uur: BIJNA 2-1 VOOR ORANJE
Daar is bijna de voorsprong voor Oranje. Luciano Narsingh geeft voor en vindt zijn PSV-ploeggenoot Memphis Depay, die de bal in de handen van Petr Cech kopt. Een grote kans, al komt Tsjechië er zo nu en dan ook nog venijnig uit. Sterker nog: Vaclav Prochazka kopt van dichtbij maar net over. Oranje is gewaarschuwd!

22.20 uur: IJSLAND SOEVEREIN
In de poule van Oranje maakt Ajacied Kolbeinn Sigthórsson zojuist de 3-0 tegen Turkije. De Turken gaan hard onderuit.

22.19 uur: SLOTOFFENSIEF?
Het laatste kwartier is aangebroken. Kan Oranje nog wat uitrichten?

22.12 uur: IMPASSE?
Na de goal van De Vrij is het een klein beetje doodgebloed. Gaat Oranje nog aanzetten voor een offensief? En wat mogen we nog verwachten van de Tsjechen? Zouden zij niet stiekem tevreden zijn met een puntje? Nog ruim twintig minuten...

21.58 uur: STEFAN DE VRIJ MAAKT GELIJK: 1-1
Het is weer gelijk! Daley Blind lepelt de bal op het hoofd van Stefan de Vrij. De verdediger van Lazio knikt met een uitstekende kopbal de 1-1 op het scorebord. Drukt Oranje nu door tegen Tsjechië?

21.48 uur: TWEEDE HELFT BEGONNEN
Oranje is begonnen aan de jacht op de gelijkmaker. Gaat het aloude 4-3-3-systeem wel gevaar opleveren?

21.37 uur: OVERIGE RUSTSTANDEN
Ook in de andere groepen is het rust. In de poule van Oranje staat IJsland met 1-0 voor tegen Turkije.
In Groep H staat Italië door de eerste interlandgoal van Zaza met 1-0 voor bij Noorwegen, terwijl Kroatië en Malta in die poule nog zonder treffers zijn in hun onderlinge ontmoeting. In Groep B is het bij Bosnië-Herzegovina-Cyprus en Andorra-Wales allebei 1-1.

21.33 uur: RUSTSTAND TSJECHIË-NEDERLAND 1-0
Er is in de rust het nodige na te praten. Al na 38 minuten wisselt Guus Hiddink van systeem. Dat is mede ingegeven door de achterstand; Borek Dockal knalde halverwege de eerste helft snoeihard raak. Op slag van rust kreeg invaller Luciano Narsingh nog een grote kans, maar hij maaide volledig langs de bal en gaf vervolgens onzorgvuldig af op Georginio Wijnaldum. Met andere woorden: Oranje moet na rust aan de bak!

21.28 uur: BIJNA GELIJKMAKER DEPAY
Wat een ziedende knal van Memphis Depay! Petr Cech kan de dwarrelbal met meer geluk dan wijsheid maar net over de lat tikken. Dichter is Oranje nog niet geweest bij de gelijkmaker.

21.25 uur: TACTISCHE INGREEP HIDDINK
Bondscoach Guus Hiddink haalt na 38 minuten Joël Veltman al naar de kant. Luciano Narsingh is zijn vervanger. Het systeem gaat dus ook direct op de schop. Van 5-3-2 (of 3-5-2) is Hiddink nu dus overgestapt naar 4-3-3. Narsingh gaat als rechtsbuiten opereren.

21.16 uur: EERSTE WERK VOOR CECH
Daar is het eerste werk voor Petr Cech. De Tsjechische doelman, die in een feloranje pak onder de lat staat, redt met de voet bij een doorschietende voorzet van Daryl Janmaat. Robin van Persie komt net tekort om de voorzet van Janmaat binnen te tikken.

21.10 uur: KANS WIJNALDUM
Op aangeven van Daley Blind duikt Georginio Wijnaldum vogelvrij op voor het Tsjechische doel. De PSV-middenvelder kan de bal met een acrobatische sprong niet controleren.

21.06 uur: ORANJE OP ACHTERSTAND: 1-0
Wat een goal! Borek Dockal ramt de bal via de binnenkant van de paal in het doel achter de kansloze Jasper Cillessen. Het goede afleggen was van David Latafa. Oranje begint dus slecht...

21.05 uur: MAN VAN HONDERD MILJOEN
Gareth Bale, de man van honderd miljoen, zorgt voor opluchting bij Wales. Hij maakt tegen Andorra de gelijkmaker: 1-1.

21.04 uur: ORANJE NOG ZONDER GROTE KANSEN
Er is ruim een kwartier gespeeld, maar Oranje is nog zonder grote kansen.

20.57 uur: ORANJE ONDER DRUK
Tsjechië krijgt binnen een paar minuten liefst drie corners, maar komt niet tot grote kansen. Oranje staat wel even onder druk.

20.53 uur: EERSTE KAART
Vaclav Pochazka denkt er mee weg te komen, maar krijgt voor een schop aan het adres van Memphis Depay een gele kaart. Gianluca Rocchi deelt dus na acht minuten al de eerste prent uit.

20.52 uur: ANDORRA OP VOORSPRONG
Geloof het of niet, maar Andorra staat op een 1-0 voorsprong tegen Wales! Ildefons Lima is de maker van het doelpunt.

20.51 uur: EERSTE PLAAGSTOOT
Daley Blind duikt op bij de tweede paal en zo wordt Oranje voor het eerst gevaarlijk. Een grote kans was het niet. De voorzet was van Daryl Janmaat. Het illustreert de aanvallende intenties van de twee flankspelers.

20.46 uur: SYSTEEM
Direct valt op dat Daryl Janmaat en Daley Blind diep staan. Zij zullen dus meer als middenvelder fungeren dan als verdediger. Althans, zeker in balbezit.

20.45 uur: AFTRAP TSJECHIË-NEDERLAND
De volksliederen hebben geklonken, de toss is verricht en het eerste fluitsignaal heeft geklonken. Oftewel: de EK-kwalificatiecampagne is ook voor Oranje begonnen!

20.15 uur: EK-KWALIFICATIEDUEL NUMMER 100
Oranje gaat tegen Tsjechië zijn honderdste (reguliere) EK-kwalificatieduel spelen. Het Nederlands elftal kan terugkijken op prima resultaten in het verleden getuige de 67 winstpartijen, veertien remises  en achttien nederlagen. De play-off tegen Ierland (2-0 winst) voor het EK 1996 is niet in bovenstaande statistiek meegeteld.

20.05 uur: NEGEN EERDERE DUELS
Nederland en Tsjechië ontmoeten elkaar voor de tiende keer sinds het uiteenvallen van Tsjechoslowakije. Beide landen wonnen drie keer en drie keer werd er gelijkgespeeld. Bovendien scoorden beide ploegen elf keer. De laatste ontmoeting was een kwalificatieduel voor het WK 2006. Op 5 oktober 2005 won Oranje met 0-2 door treffers van Rafael van der Vaart en Barry Opdam.

20.00 uur: UITVERKOCHT
Zoals bekend treedt Oranje aan in een uitverkochte Generali Arena. Alle achttienduizend tickets zijn verkocht, waarvan zevenhonderd aan de Nederlandse fans. De Italiaan Gianluca Rocchi is de arbiter.

19.41 uur: OPSTELLING TSJECHIË
Inmiddels is ook duidelijk tegen welke elf Tsjechen Oranje het moet opnemen. De meest bekende namen zijn die van Petr Cech, Michal Kadlec en Tomas Rosicky. Bondscoach Pavel Vrba stuurt de volgende namen het veld in:

19.40 uur: OPSTELLING ORANJE
Bondscoach Guus Hiddink heeft verrassend genoeg toch voor een 5-3-2-formatie gekozen. Met die tactiek werd Oranje op het WK derde onder Louis van Gaal. Dirk Kuijt is het slachtoffer. Ook Jermain Lens moet het veld ruimen. Memphis Depay en Joël Veltman stonden in het oefenduel met Italië niet in de basis, maar mogen nu wel starten. De opstelling ziet er als volgt uit.

19.30 uur: EK-KWALIFICATIE VAN START
Ook voor Oranje begint de EK-kwalificatiecampagne. In Praag is Tsjechië de tegenstander vanaf 20.45 uur. Kazachstan, Letland, IJsland en Turkije completeren Groep A van de kwalificatiecyclus. De nummers één en twee plaatsen zich direct voor het toernooi in Frankrijk. De beste nummer drie van de negen poules doet dat ook, terwijl de acht overige nummers drie het in de play-offs tegen elkaar zullen gaan opnemen. Kazachstan en Letland speelden eerder vanavond met 0-0 gelijk.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.