Oranje-opponent Tsjechië alleen in naam nog groot

Reacties

Voetbal International blikt vooruit op het eerste EK-kwalificatieduel van het Nederlands elftal, dinsdagavond om 20.45 uur in Praag tegen Tsjechië.

Oranje-opponent Tsjechië alleen in naam nog groot

Tsjechië

Vorm W-G-G-V-V

Zowel Tsjechië als Nederland wil zich dinsdag in Praag tijdens de aftrap van de EK-kwalificatie revancheren voor een slechte generale repetitie. Nederland verloor het oefenduel bij Italië vorige week met 2-0, terwijl de Tsjechen in eigen huis met 1-0 onderuit gingen tegen de Verenigde Staten. Dat laatste mag, gezien de recente historie, bijna geen verrassing heten. Van de laatste twaalf thuiswedstrijden in de afgelopen twee jaar won Tsjechië er slechts drie.

En dat was telkens niet bepaald tegen hoogvliegers. Op 15 november 2013 werd Canada met 2-0 verslagen, bijna exact een jaar eerder ging Slowakije in Olomouc met 3-0 onderuit, terwijl Tsjechië in oktober 2012 met 3-1 van Malta won. Gelijkgespeeld werd er in die periode tegen Bulgarije, Italië en Noorwegen. De Tsjechen verloren van Portugal, Finland, Denemarken, Armenië, Oostenrijk en dus de VS. Tegen Oranje hoopt de ploeg van bondscoach Pavel Vrba aan die weinig indrukwekkende lijst resultaten een zege toe te voegen.

Vergane glorie
Tsjechië is een totaal ander elftal dan tien jaar geleden, toen het land beschikte over fysieke kracht (Jan Koller, Tomás Ujfalusi) én individuele klasse (Pavel Nedved, Karel Poborsky). Toen was Tsjechië een geduchte opponent; nu slechts een grijze muis. Tsjechië gaat waarschijnlijk met Turkije en IJsland concurreren om de twee plekken achter Oranje, dat na zijn derde plaats op het WK favoriet is voor de eindzege in Groep A. Petr Cech (32, Chelsea) en Tomás Rosicky (33, Arsenal) zijn de enige overgebleven kopstukken van de generatie die in het vorige decennium doorbrak. Dat zij eveneens de enige aansprekende namen zijn in Vrba's selectie, symboliseert de terugval die Tsjechië heeft doorgemaakt. Spits Matej Vydra (22, Watford) en middenvelder Vladimir Darida (24, SC Freiburg) zijn twee redelijk interessante spelers uit de nieuwe generatie internationals.

Nederland

Vorm W-G*-G**-W-V

De tweede termijn van Guus Hiddink als bondscoach kende donderdag een valse start met de 2-0 nederlaag tegen Italië. Direct na de oefenpot werden er vraagtekens geplaatst bij de keuzes van Hiddinks, die het 5-3-2 van Louis van Gaal heeft afgezworen en het traditionele 4-3-3-systeem wil herintroduceren als huisstijl. Het spel van Oranje in Bari was inderdaad pover, al kan de extreem vroege rode kaart voor Bruno Martins Indi (negende minuut) worden gezien als verzachtende omstandigheid. In de uitverkochte Generali Arena in Praag moeten Oranje en Hiddink laten zien dat de ingeslagen weg de juiste is. Anders is een nieuwe lading kritiek onvermijdelijk en komen de overwegingen van de kersverse bondscoach nu al onder een vergrootglas te liggen.

Hiddink zal tegen Tsjechië op zijn hoogst twee wijzigingen doorvoeren. Memphis Depay vervangt vermoedelijk Jeremain Lens. Verder is de positie van Martins Indi, die ondanks zijn rode kaart speelgerechtigd is, in het geding. Joël Veltman is zijn mogelijke vervanger. Wat in het nadeel van Veltman spreekt is dat hij als speler veel overeenkomsten vertoont met Stefan de Vrij. Een defensief centrum De Vrij-Veltman is wel heel veel van hetzelfde. Indien de bondscoach Martins Indi wil vervangen, zou een keuze voor de eveneens fysiek sterke Virgil van Dijk logischer zijn. Voor hem zou het zijn debuut in Oranje betekenen.

Favorietenrol
Oranje is aan zijn stand verplicht te winnen van Tsjechië, dat 35ste staat op de FIFA-ranglijst. Wetende dat Tsjechië met Turkije (dat in de WK-kwalificatiereeks tweemaal met 2-0 werd verslagen) de belangrijkste concurrent van Nederland is in Groep A, mag plaatsing voor het EK geen probleem zijn voor Hiddink en zijn mannen. Helemaal omdat niet alleen de koppositie, maar ook de tweede plaats goed is voor rechtstreekse kwalificatie voor het toernooi dat in 2016 door Frankrijk wordt georganiseerd en dan voor het eerst 24 deelnemers kent. De derde plaats in de poule geeft bovendien minimaal recht op play-offs. In de EK-kwalificatiereeks volgt overigens na de derde gele kaart automatisch een schorsing voor een duel. Datzelfde geldt na de vijfde en elke daaropvolgende gele prent.

*Winst na strafschoppen
**Verlies na strafschoppen

Onderlinge historie

Voor deze ontmoeting is Oranje de grote favoriet, maar historisch gezien zijn ons land en Tsjechië exact in balans. Beide landen ontmoetten elkaar negen keer. Oranje en Tsjechië zegevierden allebei driemaal; de andere duels eindigden in een gelijkspel. De laatste nederlaag van Oranje tegen Tsjechië was in de groepsfase van het EK van 2004. Oranje kwam door goals van Wilfred Bouma en Ruud van Nistelrooy snel op een 2-0 voorsprong, maar gaf nadien alles uit handen en ging met 2-3 ten onder door treffers van Jan Koller, Milan Baros en Vladimir Smicer.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
29/03/2003 Nederland-Tsjechië 1-1 EK-kwalificatie
10/09/2003 Tsjechië-Nederland 3-1 EK-kwalificatie
19/06/2004 Nederland-Tsjechië 2-3 EK
08/09/2004 Nederland-Tsjechië 2-0 WK-kwalificatie
08/10/2005 Tsjechië-Nederland 0-2 WK-kwalificatie

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.