Voor Dost tellen zijn doelpunten de komende tijd dubbel

Reacties

Bas Dost staat zaterdag met VfL Wolfsburg voor zijn eerste officiële speelminuten dit kalenderjaar. Oscar van der Horst blikt vooruit op de 29ste speelronde in de Bundesliga.

Voor Dost tellen zijn doelpunten de komende tijd dubbel

Niet voor de eerste keer in zijn carrière moet Dost zich terugvechten uit het niets. Het begon al in de jeugd bij FC Emmen, waar zijn begeleiders hem tijdens de scheiding van zijn ouders motiveerden om zijn voetbalcarrière niet op te geven. Bij Heracles Almelo en SC Heerenveen kende hij geen overtuigend debuutjaar, om telkens weer sterker en met heel veel doelpunten terug te komen.

Zijn hoogtepunt beleefde de voormalige topscorer van de Eredivisie (32 goals in seizoen 2011/12) in zijn derde Bundesliga-seizoen, toen hij pas vlak voor Kerstmis in de ploeg kwam en met zestien goals nog bijna bovenaan het Duitse topscorersklassement eindigde. Mede dankzij meesteraangever Kevin De Bruyne, die vlak voor de zomerse transferdeadline naar Manchester City vertrok.

Finale
In Wolfsburg wordt de laatste jaren flink met de Volkswagen-miljoenen gesmeten, al leverde dat na de landstitel in 2009 weinig succes meer op. De zeven miljoen euro voor de ongepolijste Deventenaar konden daar ook nog wel bij. Al kan hij misschien niet tippen aan de sierlijkheid en doeltreffendheid van zijn voorgangers Grafite en Edin Dzeko, mede dankzij zijn treffer in de gewonnen finale om de DFB-Pokal tegen Borussia Dortmund (1-3) pakte Wolfsburg na zes jaar wél weer een hoofdprijs.

De rol van Dost werd sindsdien een stuk marginaler, er werd zelfs openlijk aan hem getwijfeld. Een gebroken middenvoetsbeentje gooide de laatste maanden nog meer roet in het eten, maar nu staat hij dan eindelijk voor zijn langverwachte rentree. En dat in de wetenschap dat de rol van zijn concurrent Nicklas Bendtner lijkt uitgespeeld en het gedrag van Max Kruse ook niet onbesproken is.

Bas Dost in de Bundesliga namens VfL Wolfsburg
Seizoen 2015/16 16 duels 7 goals
Seizoen 2014/15 21 duels 16 goals
Seizoen 2013/14 13 duels 4 goals
Seizoen 2012/13 28 duels 8 goals
Bas Dost schreeuwt het uit na een van zijn vier treffers tegen Bayer Leverkusen vorig seizoen (4-5).
Bas Dost schreeuwt het uit na een van zijn vier treffers tegen Bayer Leverkusen vorig seizoen (4-5).

Dost had zich geen beter moment kunnen wensen voor zijn rentree. In de Bundesliga draait het team niet met een achtste plaats en in de Champions League verdedigt de club dinsdag een 2-0 voorsprong in de kwartfinale tegen Real Madrid. Treffers van de Oranje-international, die met zijn in 2017 aflopende contract een cruciale periode tegemoetgaat, kunnen dus dubbel tellen als hij het seizoen op de valreep toch nog een spectaculaire wending geeft.

Geen speler kon een jaar geleden makkelijker de ballen binnenduwen dan Dost. Koppend, met zijn grote lichaam. Of anders door met zijn lange benen bijna onmogelijk voor de tegenstander te komen. En om de critici die dachten dat hij alleen intikkertjes kon produceren de mond te snoeren, zat er voor de afwisseling ook nog eens een verrassende uithaal tussen. Zoals bijvoorbeeld tijdens een galavoorstelling tegen Bayern München (4-1).

Nog een opsteker voor Dost is dat topaankoop Julian Draxler (zaterdag overigens geschorst) eindelijk zijn belofte begint in te lossen, waardoor hij zich geen zorgen meer lijkt te hoeven maken over een gebrekkige aanvoer. Terugblikkend op een kleine vier seizoenen Wolfsburg was Dost ontevreden over zijn productie. Hij weet dat de club waarschijnlijk een vertrek zal forceren als hij het seizoen besluit in een anonieme rol. Dost kennende heeft hij genoeg eergevoel en ervaring met dit soort situaties om het niet zover te laten komen.

Programma
Hertha BSC 08-04
20:30
Hannover 96
Hamburger SV 09-04
15:30
Darmstadt 98
VfB Stuttgart 09-04
15:30
Bayern München
Werder Bremen 09-04
15:30
FC Augsburg
Eintracht Frankfurt 09-04
15:30
1899 Hoffenheim
FC Ingolstadt 04 09-04
15:30
Borussia
Mönchengladbach
VfL Wolfsburg 09-04
18:30
FSV Mainz 05
Schalke 04 10-04
15:30
Borussia Dortmund
1. FC Köln 10-04
17:30
Bayer Leverkusen
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.