Volgende grote sponsor zet vraagtekens bij erfenis Blatter

Reacties

Sepp Blatter doet er alles aan om de wereldvoetbalbond (FIFA) positief te verlaten, maar opnieuw heeft een grote sponsor het beleid van de 79-jarige Zwitserse voorzitter aan de kaak gesteld. Bij monde van topman Charlie Scharf roept Visa, een van de grote sponsoren van de wereldvoetbalbond, op tot een onafhankelijke commissie die de hervormingen bij FIFA moeten gaan leiden.

Volgende grote sponsor zet vraagtekens bij erfenis Blatter

Het sneeuwde afgelopen maandag een beetje onder omdat de persconferentie van FIFA en Blatter verstoord werd door een komiek die de nodige valse bankbiljetten richting het hoofd van de Zwitser slingerde (foto), maar tijdens de sessie kwam Blatter met een nieuwtje: de instelling van een zogeheten taskforce, die de hervormingen moet gaan leiden.

Al sinds 1998 zit Blatter op het FIFA-pluche als voorzitter en op 26 februari zal daar met het kiezen van een opvolger een einde aan komen. Die verkiezing is nodig omdat de bejaarde Zwitser op 2 juni, vier dagen na zijn herverkiezing, aankondigde af te treden omdat hij niet meer het vertrouwen van de voetbalwereld voelde. Dat gebrek aan fiducie speelde voor de Zwitser geen rol bij de groots aangekondigde erfenis die hij wil achterlaten.

Op de valreep van vier decennia als FIFA-bobo wil Blatter nu immers integriteitschecks voor bestuurders en een maximale zittingstermijn voor de FIFA-president invoeren en stelt hij voor om individuele salarissen van bobo’s te openbaren. Overigens wilde de veelbesproken Zwitser maandag zijn eigen honorarium nog wel even geheim houden.

De ingestelde hervormings-taskforce moet geleid gaan worden door Domenico Scala, die nu al bij de FIFA werkzaam is. Op die manier kan Blatter wel invloed uitoefenen, maar staat zijn naam niet direct onder de  hervormingen. Al zal dat hem er niet van weerhouden er mee te pronken.

Met het oproepen tot het instellen van een onafhankelijke volgt Visa een andere grote sponsor. Ook Coca-Cola kwam al met een dergelijk verzoek. Als de toegenomen druk uiteindelijk leidt tot het sneuvelen van de ingestelde taskforce, zou Blatter niet alleen de regie van zijn afscheid kwijt zijn. Dan zal hij ook de beoogde positieve noot aan het einde van zijn regeerperiode, waarin FIFA wél uitgroeide tot een rijke instantie, op zijn buik kunnen schrijven en zal zijn naam altijd in één adem genoemd worden met frauduleuze handelingen. Als dat niet al het geval is.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.