Blatter benadrukt: 'Ik ben geen kandidaat bij verkiezing'

Reacties

Op 26 februari heeft de wereldvoetbalbond FIFA een nieuwe president. Sepp Blatter benadrukte maandag nog maar eens dat hij zich sowieso niet kandidaat stelt.

Blatter benadrukt: 'Ik ben geen kandidaat bij verkiezing'

'Ik kan niet de nieuwe voorzitter zijn, want ik ben een oude voorzitter. Ik ben geen kandidaat', zei hij op de ingelaste persconferentie van maandag. Die werd aanvankelijk verstoord door een indringer, die nepgeld naar Blatter gooide. 'Mijn (overleden, red.) moeder noemt zo'n actie een gebrek aan opleiding.'

De 79-jarige Blatter kondigde ook nog maar eens aan na zijn vertrek bij de FIFA graag terug te willen keren in de journalistiek. 'Ik wil graag bij de radio werken', toonde de Zwitser zich nog bijster ambitieus voor zijn leeftijd. 'Wat me daar het meeste aan trekt, is dat er 24 uur per dag wordt gepraat', aldus de man die in maart de leeftijd van tachtig jaar hoopt te bereiken.

Blatter blikte ook nog terug op het moment dat hij zijn terugtreden aankondigde op 2 juni. Hij vergeleek de druk van buitenaf met een tsunami, waarbij zelfs de politiek zich met de FIFA ging bemoeien. 'Om in voetbaltermen te spreken: ik heb de bal even uit het veld geschopt. Niet om mezelf te beschermen, maar in het belang van de FIFA. Maar of de golven me hebben weggespoeld? Nee, absoluut niet.'

Hervormingen
In zijn potsierlijke toespraak benadrukte Blatter de reeds ingezette hervormingen bij FIFA te willen doorzetten. 'Tot februari 2016 wil ik me daar vol voor inzetten. Ik wil afscheid kunnen nemen in de wetenschap dat ik iets goeds gerealiseerd heb. Dat is voor mij de enige en juiste manier van afscheid nemen na veertig jaar bij de FIFA', aldus Blatter, die geen antwoord gaf op de vraag of hij zich schaamde voor de beerput die onder zijn bewind werd opengetrokken.

Blatter doelde met de voorgenomen hervormingen onder meer op de invoering van integriteitschecks en een maximale zittingstermijn voor topofficials die er volgens hem moeten gaan komen. Om alle hervormingen in te voeren, stelde de FIFA een taskforce samen. Eventuele concrete voorstellen kunnen op 24 en 25 september in Zürich worden behandeld.

Kort nadat de afkondiging van de persconferentie plaats had, trok Blatter nog even de aandacht naar zich toe. 'Voetbal staat voor emotie, hoop en vrede. Bij FIFA moeten we voorwaarts. En dat zal gebeuren zoals in het voetbalspel; met fair play, respect en discipline', zo luidde zijn slotwoord.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.