'Platini wil Blatter opvolgen als FIFA-president'

Reacties

Michel Platini heeft zich aangemeld als kandidaat in de race om het FIFA-voorzitterschap. Dat meldt het Spaanse AS. Platini lijkt te kunnen rekenen op de steun van vier van de zes confederaties die bij de FIFA zijn aangesloten.

'Platini wil Blatter opvolgen als FIFA-president'

Dat huidig UEFA-voorzitter Platini zich ging melden voor de plaats op de FIFA-troon, lag in de lijn der verwachtingen. De Franse oud-voetballer is al jarenlang de gedoodverfde opvolger van Sepp Blatter, die op 29 mei opnieuw verkozen werd tot voorzitter van de FIFA. Vier dagen later werd bekend dat de Zwitser toch aftreedt.

Behalve op de steun van zijn eigen UEFA lijkt Platini ook op stemmen vanuit Zuid-Amerika, Noord en Centraal-Amerika en Oceanië te kunnen rekenen. Gezamenlijk zijn deze confederaties goed voor 115 van de 209 stemmen. Afrika schaart zich voorlopig achter Issa Hayatou, terwijl Azië prins Ali bin Al-Hussein steunt. De Jordaanse prins werd bij de vorige verkiezingen door de UEFA naar voren geschoven als kandidaat, maar hij kon geen vuist maken tegen Blatter.

Verkiezing
Blatter is overigens bezig aan zijn laatste prestigegevecht binnen de FIFA, waarbij de datum van de nieuwe presidentsverkiezing de inzet is. De wereldvoetbalbond maakte eerder bekend dat deze verkiezing tussen december 2015 en maart 2016 gehouden wordt. Blatter wil dat dit gebeurt na het WK voor clubs, dat tussen 10 en 20 december gehouden wordt, zodat hij door de voordeur kan vertrekken. Platini stelt voor dat de stemming op 16 december plaatsvindt.

Maandag wordt in Zürich door het Uitvoerend Comité van de FIFA besloten wanneer de presidentsverkiezing gehouden wordt. Zowel Blatter als Platini is lid van dit bestuursorgaan van de wereldvoetbalbond. De Zwitser lijkt de beste papieren in handen te hebben, want de statuten schrijven voor dat er alleen binnen vier maanden een verkiezingsdatum geprikt kan worden als het Uitvoerend Comité hier unaniem achter staat.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.