Platini wordt door Blatter op zijn wenken bediend

Reacties

Nu Sepp Blatter heeft aangekondigd te willen plaatsmaken voor een nieuwe FIFA-voorzitter, is de kans toegenomen dat UEFA-baas Michel Platini de 79-jarige Zwitser opvolgt. De 59-jarige Fransman reageerde positief op het vertrek van Blatter.

Platini wordt door Blatter op zijn wenken bediend

'Het was een moeilijke beslissing, een dappere beslissing en de juiste beslissing', stelde Platini, nadat Blatter - sinds 1998 aan de macht en net bezig aan zijn vijfde termijn - op een met spoed ingelaste persconferentie had verteld binnenkort terug te reden als FIFA-president. Opmerkelijk genoeg had Platini hem vóór zijn herverkiezing naar eigen zeggen al twee keer verzocht op te stappen.

Nu Blatter dat heeft gedaan, lijkt Platini de aangewezen man om de wereldvoetbalbond te leiden. De oud-speler van AS Nancy, Saint-Étienne, Juventus en de Franse nationale ploeg ambieert de leidende rol bij de FIFA zeker, maar wilde niet de strijd aangaan met Blatter.

Daarom schoof Platini in de aanloop naar de verkiezing van afgelopen vrijdag prins Ali bin-Al Hussein naar voren als kandidaat van de UEFA. De Jordaniër redde het echter niet tegen Blatter en zal tijdens de nieuwe verkiezing, die zal plaatsvinden ergens tussen december en maart, mogelijk moeten opboksen tegen de man die hem recentelijk nog steunde in de strijd tegen Blatter.

Topfavoriet
De Engelse wedkantoren hebben Platini al gebombardeerd tot topfavoriet met een quotering van 6 tegen 5, vóór prins Ali (7/4) en Luis Figo (6/1). De Franse bond heeft bij monde van voorzitter Noël Le Graët inmiddels Platini vanwege zijn ruime ervaring als UEFA-preses naar voren geschoven als kandidaat. Le Graët stemde vrijdag juist nog op Blatter, waarmee hij voor veel verontwaardiging zorgde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.