Presidentsverkiezingen FIFA op 26 februari

Reacties

De verkiezing om het voorzitterschap van de FIFA vindt op 26 februari plaats, dat maakt de wereldvoetbalbond zojuist bekend.

Presidentsverkiezingen FIFA op 26 februari

Onderwerp van de verkiezingsstrijd is het voorzitterschap van de FIFA. President Sepp Blatter kondigde eerder zijn vertrek aan. Het dagelijks bestuur van de mondiale voetbalbond heeft nu besloten dat de race om de leiding van de FIFA eind februari zijn ontknoping krijgt.

De datum van de presidentsverkiezing was onderdeel van een prestigestrijd tussen Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini. De 79-jarige Zwitser zag zijn opvolger liever na het WK voor de clubs, dat tussen 10 en 20 december gehouden wordt, bekend worden. Platini had op zijn beurt een voorkeur voor 16 december. Beide heren zijn lid van het Uitvoerend Comité van de FIFA, dat beslist over het moment van de verkiezing. Blatter krijgt dus nu zijn zin.

Enkele dagen na zijn veelbesproken herverkiezing, liet Blatter weten afscheid te nemen. De Zwitser voelde onvoldoende steun in de voetbalwereld en stelde zijn functie beschikbaar. De FIFA wordt veelvuldig in verband gebracht met omkoping en corruptie.

Kandidaten
In aanloop naar de verkiezingen zijn de mogelijke kandidaten al voor een deel bekend. Fransmannen David Ginola, Jérome Champagne en Platini lijken zich kandidaat te gaan stellen. De Braziliaan Zico, de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein en de Zuid-Koreaanse Chung Mong-joon hebben ook al laten doorschemeren interesse te hebben in de hoogste functie binnen de FIFA.

Kandidaten kunnen zich tot 26 oktober officieel aanmelden. Daarvoor hebben zij de steun nodig van vijf bij de FIFA aangesloten landen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.