Vlaar loodst AZ tegen Groningen naar topdrie in Eredivisie

Reacties

AZ heeft ook zijn achtste officiële duel van 2016 gewonnen. De Alkmaarders zijn door een afgetekende zege op FC Groningen (4-1) de nieuwe nummer drie van Nederland.

Vlaar loodst AZ tegen Groningen naar topdrie in Eredivisie

Na 34 minuten was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld en galmde het deuntje van The A-Team luid door de speakers van het AFAS Stadion. Dat was na de 2-0 van Ron Vlaar, die na een corner de bal uit de kluts voor zijn voeten kreeg. Het publiek zong uit volle borst mee met het introotje van de serie uit de jaren 80, waarin vier Vietnam-veteranen met hun busje door Amerika trokken om het kwaad te bestrijden. Voor AZ was dat nu FC Groningen, dat bij winst gedeeld vierde had kunnen komen met de Alkmaarders.

En natuurlijk was Vlaar na zijn doelpunt voor even BA Baracus, de krachtpatser uit de nog steeds populaire televisieserie. Vier maanden geleden kon hij bij wijze van spreken amper op zijn benen staan, toen hij na een zware knieblessure zijn eerste stappen zette op het trainingsveld van AZ. Nu is hij de onbetwiste leider achterin, die met de week toegroeit naar zijn oude niveau en met zijn medogenloze spel openlijk solliciteert naar een terugkeer in Oranje.

Vlaar was ook al hoofdrolspeler bij de openingstreffer, toen de Groningse keeper Sergio Padt zijn ogenschijnlijk houdbare kopbal niet onder controle kreeg. De bal viel precies goed voor Vincent Janssen. Of beter gezegd misschien: Janssen stond weer precies op de juiste plek om alweer zijn vijftiende van het seizoen in de bovenhoek te duwen.

Ron Vlaar frommelt door een woud van Groningse benen de 2-0 binnen.
Ron Vlaar frommelt door een woud van Groningse benen de 2-0 binnen.

Het restant van de wedstrijd had al een formaliteit kunnen zijn als Markus Henriksen vanaf de penaltystip de derde Alkmaarse treffer had gemaakt, nadat Juninho Bacuna binnen het zestienmetergebied een schop had gegeven aan Ridgeciano Haps. Nu redde Padt echter goed, al bleek het uitstel van executie. Haps liet de doelman vlak na rust na een lange rush op aangeven van Dabney dos Santos met een bekeken schot alsnog kansloos.

Michael de Leeuw gaf met een rake penalty, na een vermeende overtreding op hemzelf van Joris van Overeem, de score een wat draaglijker aanzien voor de Groningers (3-1). Maar aan de overkant maakte Henriksen zijn gemiste penalty goed, door een doorgeschoten hoekschop in het dak van het doel te jagen. Daarmee maakten de Alkmaarders drie van hun vier doelpunten uit slecht verwerkte corners van Groningen, dat nu blijft hangen in de middenmoot (tiende).

Het succesverhaal van AZ eindigt voor dit moment op plek drie. Die positie koesteren en stilletjes een gat van achttien verliespunten goedmaken op nummer twee Ajax is de volgende uitdaging in de Eredivisie. Beide ploegen staan volgende week zondag in De Arena tegenover elkaar. En wat zeker de eerzuchtige Vlaar zal aanspreken: heel Nederland spreekt door de opmars van AZ dan weer van een topper in de vaderlandse competitie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.