VI Opinie: is de uitbreiding van het WK een goede zaak?

Reacties

De top van de wereldvoetbalbond (FIFA) heeft besloten dat vanaf 2026 liefst 48 landen deel mogen nemen aan het WK. In de huidige opzet telt het mondiale eindtoernooi nog 32 deelnemers. Komt de uitbreiding het toernooi ten goede?

VI Opinie: is de uitbreiding van het WK een goede zaak?

Al tijdens zijn campagne om president te worden, stelde Infantino voor om meer landen deel te laten nemen aan het WK. 'Tijdens het vorige WK werden Engeland en Italië uitgeschakeld door Costa Rica. Op elk continent neemt het niveau toe.'

Er is gekozen voor een variant met zestien poules, waarin drie landen met elkaar strijden om twee tickets voor de play-offs.

In aanloop naar de speciale vergadering van de wereldvoetbalbond was er volop discussie. De Duitse voetbalbond was tegen uitbreiding, Diego Maradona liet juist weten een voorstander te zijn. Bij de KNVB zijn er twijfels over de nieuwe opzet.

Het huidige WK-format wordt sinds 1998 gehanteerd nadat tussen 1982 en 1994 telkens 24 teams streden om de eindzege. De uitbreiding van zestien naar 24 landen zorgde eind jaren zeventig al voor veel polemiek. Toenmalig FIFA-preses João Havelange zou dit er alleen hebben doorgedrukt om zich te verzekeren van extra stemmen.

Wat is het ideale aantal deelnemers voor een WK? Is de uitbreiding een vooruitgang? Log in en praat mee.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.