VI 25: Oranje verbaast de wereld en de gekte in Brazilië

De juichende Robin van Persie prijkt pontificaal op de cover van de nieuwe Voetbal International, als de exponent van het wervelende WK-optreden waarmee Oranje de wereld verbaasde.

VI 25: Oranje verbaast de wereld en de gekte in Brazilië

Martijn Krabbendam en Simon Zwartkruis volgen het Nederlands elftal op de voet in Brazilië. Wekelijks beschrijven ze alle belevenissen rond de selectie van Louis van Gaal in een dagboek. Tom Knipping volgt het WK vanuit de miljoenenstad São Paulo.

In de nieuwe VI reportages over de perikelen rond de FIFA en het ‘WK van de defensie’, over hoe de Braziliaanse overheid er alles aan doet om problemen tijdens hun voetbalsprookje te voorkomen.

Naast een poster van zijn duikvlucht valt in de VI-analyse van de 5-1 overwinning op Spanje te lezen hoe Van Persie vrijdag in Salvador eindelijk zijn status in Oranje bevestigde. De Oranje-topscorer aller tijden heeft laten zien niet alleen een topspits te zijn op clubniveau.  

Daley Blind stond vrijdag met twee assists aan de basis van de zege op Spanje. De Ajacied vertelt in een interview met VI-verslaggever Martijn Krabbendam over zijn ontwikkeling tot de ideale linksback van het Nederlands elftal. 'Als voetballer heb ik geen spierbundels nodig.'

Simon Zwartkruis beschrijft de omgeslagen stemming rond Oranje. In de aanloop naar het WK nog omringd door vele vraagtekens. Het geringe aantal internationale topspelers, de plotselinge wijziging van het speelsysteem, de zware poule: het zorgde voor een lager verwachtingspatroon dan ooit. Maar niet bij bondscoach Louis van Gaal en zijn spelers. 'Het kan zijn dat we historie hebben geschreven. Maar daar heb je niet veel aan. We willen met de beker naar huis. Dát is ons doel.'

FC Utrecht-aanvaller Tommy Oar, woensdag met Australië de tweede WK-tegenstander van Nederland, ziet kans op een verrassing. 'Het boeit ons niet zo wat anderen vinden, met onze agressieve en fysieke speelstijl zijn we moeilijk te verslaan.'

In Italië praten ze over de verbeterde versie van Frank Rijkaard en de toekomstige Andrea Pirlo, in Frankrijk is hij de nieuwe Patrick Vieira. Zeker is dat Paul Pogba (21) zijn leeftijd ver vooruit is en hij dit WK een van de sensaties kan worden. VI-redacteur Vincent Okker portretteert de nieuwe dirigent van Les Bleus.

Joel Campbell (foto), lefgozertje uit Costa Rica verovert de wereld. Al jaren onder contract bij Arsenal, maar nog geen duel voor The Gunners gespeeld. In Fortaleza liet de 21-jarige spits tegen Uruguay zien waarom hij al jaren als groot talent wordt beschouwd. 'Niemand die het toen kon weten, maar het ontbrekende Paniniplaatje is een WK-ster geworden', schrijft VI-redacteur Süleyman Öztürk.

In Brazilië wacht een bijzondere ontmoeting voor Luis Suarez en Daniel Sturridge. Bij Liverpool samen een gevreesd aanvalskoppel, donderdag staan ze op het WK lijnrecht tegenover elkaar, voor even vijanden. 'Met Wayne Rooney kan ik net zo'n succesvol duo vormen als met Luis Suarez.'

In de rubriek Kijken bij de buren, over de laatste kans voor de Duitse bondscoach Joachim Löw en het gekkenhuis rond de terugkeer van de Rode Duivels op het mondiale podium. En verder onder andere het Colombiaanse swingen en polonaise in het Kurhaus.

Voor een overzicht van alle spraakmakende columns en de volledige inhoud van VI 25 klik hier. Het nieuwe nummer direct bestellen zonder verzendkosten te betalen? Dat kan. Bestel voor 17.00 uur nog, dan wordt uw VI dezelfde dag nog verstuurd en heeft u de nieuwe editie de volgende dag al binnen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen