Vertrek Rutten bij Feyenoord nabij

Reacties

Fred Rutten lijkt zijn conclusies getrokken te hebben bij Feyenoord. Hij gaat met technisch directeur Martin van Geel in gesprek over zijn toekomst. De trainer voelt zich eindverantwoordelijk voor het mislopen van directe kwalificatie voor de Europa League. Feyenoord verloor op de laatste speeldag met 3-0 bij PEC Zwolle, waardoor AZ de derde plaats overnam.

Vertrek Rutten bij Feyenoord nabij

Rutten reageerde tegenover FOX Sports geprikkeld op de blamage in Zwolle en nam een voorschot op zijn afscheid. 'Ik ben eindverantwoordelijk en daar loop ik niet voor weg. Als je vijf wedstrijden op rij geen prestatie levert bij een grote club, dan moet je gaan nadenken. Dat ga ik vanavond doen, samen met directeur Martin van Geel.'

De 52-jarige oefenmeester weigerde vervolgens verdere vragen te beantwoorden, waarmee hij extra de suggestie wekte op weg te zijn naar de uitgang bij Feyenoord. Ook bij de afsluitende persconferentie vertrok Rutten razendsnel. Hij deed kort de mededeling dat hij met Van Geel ging praten en liet vervolgens de aanwezige journalisten in verbazing achter.

De Rotterdammers hadden zowel maandag als zondag de derde plaats, en dus plaatsing voor de laatste voorronde van de Europa League, kunnen veiligstellen. Vitesse (1-4) en PEC (3-0) bleken echter veel te sterk voor Feyenoord, dat onder de druk bezweek.

Daarom moet Feyenoord kwalificatie voor de Europa League via de play-offs zien te bewerkstelligen. Dinsdag werd al bekend dat de hoogste organen binnen de club helemaal klaar waren met Rutten. Onder de assistenten Giovanni van Bronckhorst en Jean-Paul van Gastel, die volgend seizoen sowieso al de scepter zwaaien, moet Feyenoord in de play-offs het eigen gezicht zien te redden.

Onenigheid
Het zou niet voor het eerst zijn dat Rutten voortijdig moet vertrekken bij een club: drie van zijn laatste vier klussen duurden niet langer dan een seizoen. In maart 2009 zette Schalke 04 hem na nauwelijks een jaar aan de kant. Een maand later haalde PSV Rutten terug naar Nederland. Tweemaal eindigde hij in Eindhoven als derde en miste met PSV dus de miljoenen van de Champions League. De club pompte daarna een kapitaal in haar spelersgroep, met onder anderen Dries Mertens, Kevin Strootman, Georginio Wijnaldum, Przemyslaw Tyton en Tim Matavz. Maar Rutten maakte de verwachtingen niet waar en werd op 12 maart 2012 ontslagen.

Vitesse werd zijn volgende klus, waar Wilfried Bony het elftal van Rutten zelfs lang in de kampioensrace hield. Maar het werd een moeizaam huwelijk, omdat de visies van Rutten en de club te ver uit elkaar lagen om langer dan een seizoen met elkaar door te gaan. Bij Feyenoord had hij de ondankbare taak het leeggekochte elftal van zijn voorganger Ronald Koeman weer op poten te krijgen, waardoor zijn werkzaamheden in Rotterdam al vanaf het begin onder druk stonden.

Ook in Rotterdam-Zuid lijkt er nu eerder dan gepland een einde aan zijn dienstverband te komen. Rutten maakte eind februari al bekend na dit seizoen te vertrekken uit De Kuip, maar het einde van de jaargang dreigt hij dus niet meer te halen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.