Rutten: 'We denken niet aan play-offs, het móét goedkomen'

Jordy Clasie en Fred Rutten erkenden na de keiharde 1-4 nederlaag in De Kuip tegen Vitesse dat het niet best was wat Feyenoord had laten zien. Desondanks ziet de coach van de Rotterdammers de laatste uitwedstrijd tegen PEC Zwolle, waarin de derde plaats dan wél moet worden veiliggesteld, met vertrouwen tegemoet.

'Dit is de eerste wedstrijd van het seizoen dat we werden weggespeeld. We hebben in de eerste helft geen kans gehad. We liepen de hele wedstrijd achter de feiten aan. Het is onze slechtste wedstrijd van het seizoen. Want je mag niet eens klagen dat je met 4-1 verliest', reageerde Clasie bij FOX Sports. De captain wist waar het fout ging. 'Vitesse maakte de ruimtes groot, maar we moeten onszelf kwalijk nemen dat we dat niet konden bestrijden.'

De oorzaak daarvan lag volgens Rutten bij het weifelende optreden van Sven van Beek en Terence Kongolo in de defensie. 'Het centrum was te angstig, ze durfden niet door te dekken. Daardoor ontstonden er twijfels en werden de afstanden zo immens groot. Daar weet Vitesse wel raad mee. In de tweede helft deden we wel wat we moesten doen en toen zag je een ander Feyenoord. Het was niet allemaal even gepolijst, maar toch.'

Pech
Rutten zag ook dat Feyenoord pech had. Zo vond hij de vrije trap waaruit uiteindelijk de 1-3 viel geen overtreding van Lex Immers, had scheidsrechter Björn Kuipers een penalty kunnen geven voor een handsbal van Marvelous Nakamba en raakte Jens Toornstra in de slotfase de binnenkant van de paal toen doelman Eloy Room zich verkeek op diens schot. 'Maar dat roep je over jezelf af na zo'n eerste helft', aldus Rutten. die benadrukte niet aan opstappen te denken.

AZ staat nu op gelijke hoogte en Vitesse is tot op twee punten genaderd. Feyenoord won al vier duels niet. 'We zijn inderdaad tegen onszelf aan het vechten', erkende Rutten, 'maar ook vechtend kan je wedstrijden winnen. Ik heb een aantal weken terug al gezegd dat wij die derde plek gaan pakken, maar we maken het onszelf wel heel erg moeilijk.' Hij blijft hoopvol . 'Wij denken niet aan de play-offs. Het móét goedkomen.'