Verkiezingsstrijd in Camp Nou: Cruijff, Laudrup en Ramos

Reacties

De kandidaten voor het presidentschap van Barcelona presenteren hun plannen, komen met prominenten op de proppen en doen mooie beloftes. En dus spelen ook Johan Cruijff, Sergio Ramos en Michael Laudrup een rol, bewust en onbewust, in de strijd om de gunst van de socios.

Verkiezingsstrijd in Camp Nou: Cruijff, Laudrup en Ramos

Op 18 juli kunnen de leden van Barcelona zich uitspreken over wie zij willen dat Barcelona de komende jaren gaat leiden. Dat gebeurt een jaar eerder dan aanvankelijk was gepland, na de bestuurlijke en sportieve problemen van begin 2015. In januari kwam het tot een kookpunt, toen Andoni Zubizarreta moest vertrekken als technisch directeur en er tegelijkertijd allerlei berichten naar buiten sijpelden over onvrede tussen Lionel Messi en trainer Luis Enrique. Bovendien wachtte Barça al anderhalf jaar op een prijs.

Voorzitter Josep Maria Bartomeu (foto boven) was de man die toen de beslissing nam de verkiezingen naar voren te halen en op dat moment op weinig populariteit kon rekenen. Maar bij het presenteren van de plannen voor zijn herverkiezing liggen de kaarten beduidend anders voor de zittende president.

'We hebben de treble en we hebben el tridente', wees Bartomeu vrijdagmiddag fijntjes op zijn bijdrage aan de huidige hosanna-sferen in Barcelona. Want was het niet deze voorzitter die Luis Suarez en Neymar in Camp Nou deed samensmelten tot een supertrio met Lionel Messi, met de twee Spaanse prijzen en de Champions League-winst als tastbare resultaten? 'We hebben een succesvolle cyclus afgesloten en zijn geruisloos overgegaan in de volgende', zei Bartomeu daarover.

Alle sportieve successen van het laatste half jaar hebben de problemen naar de achtergrond geschoven. Maar nog immer hangt een rechtszaak rond de controversiële transfer van Neymar in 2013 als een donkere wolk boven Camp Nou. Bayern München is inmiddels ook gevraagd zijn afgewezen bod op de Braziliaan te openbaren om te oordelen of er een spelletje is gespeeld rond de overgang. Diezelfde vraag kregen Chelsea, Manchester City en Real Madrid.

Bartomeu liet dat buiten beschouwing, maar wees fijntjes op de financiële rotzooi van zijn voorganger. 'We namen de club in 2010 over in een sportief positieve, maar in financieel opzicht moeilijke tijd. In 2010 was de financiële situatie onhoudbaar.'

Cruijff
Dat laatste was een sneer naar een van zijn belangrijkste tegenstrevers, Joan Laporta. Die hoopt na zijn periode 2003-2010 de Catalaanse trots weer te mogen leiden. 'Ik ben er meer dan ooit klaar voor', zei de 52-jarige Spanjaard eerder deze week. 'Natuurlijk ben ik niet foutloos, zoals jullie weten, maar ik heb nog altijd dezelfde principes; de ideeën van Mes que een club (het motto van Barça, méér dan een club, red.), van Cruijff, La Masia, Catalonië en UNICEF. De club moet weer van iedereen zijn.'

Johan Cruijjf, met Joan Laporta naast hem, kreeg in april 2010 de titel erevoorzitter om die in juli weer neer te leggen. Daarna bekoelde de relatie met Barcelona.
Johan Cruijjf, met Joan Laporta naast hem, kreeg in april 2010 de titel erevoorzitter om die in juli weer neer te leggen. Daarna bekoelde de relatie met Barcelona.

Maar er zijn meer kapers op de kust. Toni Freixa gebruikt de bij Barcelona nog immer heilige naam Cruijff om zich in de kijker te spelen. 'Ik zou hem graag weer een rol binnen de club geven.' Augusti Benedito schermt met de komst van de Franse Juventus-middenvelder Paul Pogba als hij de meeste stemmen vergaart.

Jordi Majó heeft op zijn beurt een andere grootheid uit het verleden naar voren geschoven. Michael Laudrup krijgt de vrije hand wat technische zaken betreft, als deze kandidaat op 16 juli wint. 'Zijn verleden bij Real Madrid maakt niet uit, ik weet dat hij een Barcelona-hart heeft.' Majó zorgde hij voor opschudding door op te merken dat hem bovendien Real Madrid-verdediger Sergio Ramos was aangeboden als troef. 'Maar ik doe er niet aan mee...', wees hij die sensationele gang van zakan al van de hand.

De naam Carles Puyol zal niet meer naar boven komen als speerpunt van een van de kandidaten. De oud-international en clubicoon past duidelijk voor die rol en dat heeft hij ook kenbaar gemaakt. 'Ik heb wel een zeer goede relatie met Laporta, aangezien ik de beste momenten van mijn leven onder hem heb ervaren. Maar ik sta niet aan de kant van een kandidaat.  Als Barcelona me nodig heeft, dan zal ik er zijn', zei Puyol, die in januari als assistent van Zubizarreta ook opstapte, maar aan het huidige steekspel geen deel wil nemen. Al maakt dat het geheel er niet minder interessant om.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.