Verenigde Staten legt defensief zwak Oranje op pijnbank

Het Nederlands elftal heeft het oefenduel met de Verenigde Staten op onbegrijpelijke wijze uit handen gegeven. Oranje stond tot twintig minuten voor het einde met 3-1 voor, maar ging door amateuristisch verdedigen met 3-4 ten onder.

De mannen van Guus Hiddink beleefden daardoor een zeer slechte generale repetitie voor het cruciale EK-kwalificatieduel met Letland van volgende week vrijdag. Tegen de Verenigde Staten viel Nederland bij vlagen heel behoorlijk aan, maar defensief was het zo nu en dan een puinhoop. Het middenveld en de verdediging werden in de slotfase volledig overlopen.

Dat de clash met de Amerikanen een oefenpartijtje betrof was vanaf het eerste fluitsignaal wel te merken. Beide partijen speelden frank en vrij en dat resulteerde in prachtige aanvallen en onbegrijpelijke fouten. De defensie van Oranje maakte bij vlagen vooral een ongeconcentreerde indruk. Helemaal in de negentiende minuut, toen de VS in een tijdsbestek van enkele seconden twee keer de paal raakte. De eerste poging was van Michael Bradley; Fabian Johnson was de tweede pechvogel. Drie minuten later voorkwam Jasper Cillessen tot twee keer toe een doelpunt van Brek Shea.

Het was daardoor Oranje dat de score opende. Klaas-Jan Huntelaar was in de 25ste minuut de gevierde man na een prachtige voorzet van Memphis Depay. Acht minuten later kwam Team USA langszij via Gyasi Zardes, maar net als bij de treffer van Nederland was de assist misschien wel mooier dan het doelpunt. De voorzet van Fabian Johnson was zwanger van effect en tot op de centimeter perfect.

Daarna brak de fase van Depay aan. De kersverse speler van Manchester United was in alle opzichten de meest opvallende man van de eerste helft met dribbels, schoten en de prachtige voorzet bij de 1-0. In de 39ste minuut had hij de 2-1 op zijn schoen, maar koos hij in plaats voor een schot voor een dubbele sleepbeweging, waardoor hij zijn schietkans om zeep hielp. Vier minuten daarna dupeerde Depay zijn voormalige clubgenoot Georginio Wijnaldum, wiens goal vanwege een onnodig duwtje van de United-aanvaller werd afgekeurd. En een minuut voor rust schoot Depay uit lastige hoek rakelings naast.

In de tweede helft zette Oranje de sterke afsluiting van de eerste helft voort. Robin van Persie kwam in de 47ste minuut dicht bij zijn vijftigste interlanddoelpunt, maar zijn kopbal en hakje strandden in schoonheid. Huntelaar trof twee minuten later wel doel. Hij kopte raak na een voorzet van invaller Gregory van der Wiel. Het was Huntelaars 41ste interlandgoal, waardoor hij na Van Persie (49 goals) de tweede positie bezet in het topscorersklassement aller tijden. Vier minuten later werd het 3-1. Ook deze goal leek op naam van The Hunter te komen, maar Depay voorkwam dat door met zijn hoofd de inzet van de Schalke 04-spits te toucheren.

Met de 3-1 leek het duel beslist, maar het werd toch nog spannend. In de 71ste minuut speelde de Verenigde Staten de defensie van Oranje over de rechterflank uiteen via Michael Bradley en DeAndre Yedlin, waarna John Brooks afrondde: 3-2. Even eerder was debutant Davy Pröpper ingevallen aan Nederlandse zijde. In de slotfase liet invaller Luuk de Jong na de marge weer op twee te brengen; zijn inzet eindigde op de paal.

Die gemiste kans kwam Oranje duur te staan, want in de 89ste minuut kwam de VS langszij. Danny Williams schoot raak via het lichaam van De Jong. De treffer viel de PSV-spits niet aan te rekenen, maar Bruno Martins Indi wél. Tergend zwak verdedigen van hem leidde de corner in die tot de 3-3 leidde. Daarna was de chaos compleet bij Oranje, dat defensief volledig de weg kwijt was. Bobby Wood profiteerde daarvan door in de negentigste minuut de 3-4 aan te tekenen. Van die dreun kwamen de mannen van Hiddink niet meer terug.