Van Persie aast op zeldzaam lidmaatschap 'Club van 50'

Reacties

Sinds 11 oktober 2013 mag hij zichzelf al topscorer aller tijden van het Nederlands elftal noemen, maar Robin van Persie heeft inmiddels een andere mijlpaal in zicht. Hij heeft nog één treffer nodig om het magische aantal van vijftig doelpunten voor Oranje te bereiken. Tegen de Verenigde Staten krijgt hij daar vrijdagavond weer de kans voor.

Van Persie aast op zeldzaam lidmaatschap 'Club van 50'

Zijn tweede doelpunt tijdens de 8-1 overwinning op Hongarije betekende destijds zijn veertigste, een evenaring van toenmalig assistent-bondscoach Patrick Kluivert. Niet veel later zette Van Persie ook zijn handtekening onder zijn derde van de avond, waarmee hij het doelpuntenrecord van zijn illustere voorganger helemaal alleen in handen kreeg. Vanavond, op de kop af tien jaar en één dag na zijn debuut in Oranje, hoopt de 31-jarige RVP zijn naam wederom in de recordboeken te krijgen.

Hij staat inmiddels op 49 treffers, slechts één doelpunt verwijderd van het haast magische getal 50. Dat hij dat aantal in 'slechts' 96 interlands bij elkaar schoot en kopte, geven de cijfers alleen maar meer glans. In zijn 97ste interland - bondscoach Guus Hiddink verklapte al dat aanvoerder Van Persie tijdens de oefeninterland tegen de Verenigde Staten zal spelen - kan hij vanavond de eerste Nederlander worden die die fraaie grens bereikt. Wereldwijd gezien voegt hij zich bij een rijtje illustere namen.

Lijst
Toegegeven, de namen van Kunishige Kamamoto, Kiatisuk Senamuang, Bashar Abdullh en Fandi Ahmad zullen niet direct bij iedereen een belletje doen rinkelen. Maar toch staan ook de topscorers aller tijden van respectievelijk Japan, Thailand, Koeweit en Singapore op de lijst van 41 spelers die vijftig keer of vaker doel troffen voor hun land. Een lijst aangevoerd door de Iranese doelpuntenmachine Ali Daei.

Hij wist tussen 1993 en 2006 in 149 interlands liefst 109 keer te scoren. Daarmee laat hij Ferenc Puskás (84), Kamamoto (80) en Pelé (77) ver achter zich, al speelden die drie veel minder interlands. Andere - inmiddels internationaal gestopte - grootheden in de Club van 50 zijn Miroslav Klose (71), Gerd Müller (68), Didier Drogba (65), Ronaldo (62), Gabriel Batistuta (56), Samuel Eto'o (56), Romário (55) en Thierry Henry (51).

Actief
Van Persie evenaart met een treffer tegen de VS de Zuid-Koraan Hwang Sun-Hong, die in 2002 na exact vijftig interlandgoals afzwaaide. Hij voegt zich in dat geval echter ook bij een vijftal spelers die hun productie nog kunnen opschroeven omdat zij nog actief zijn voor hun land. Dat zijn naast Zlatan Ibrahimovic (54) en Cristiano Ronaldo (52) nog de Ier Robbie Keane (65), Carlos Ruiz uit Guatemala (57) en Younis Mahmoud uit Irak (53).

In Nederland zou Van Persie met een doelpunt helemaal alleen op eenzame hoogte komen. Alleen Klaas-Jan Huntelaar (zes dagen jonger, tien doelpunten minder) zou de troon van de spits van Manchester United nog kunnen bedreigen. Met Arjen Robben, Wesley Sneijder (beiden 28 goals) en Rafael van der Vaart (25) blijft de overige bij Oranje nog niet gestopte concurrentie echter op gepaste afstand. (Dolf van Aert)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.