Perfecte status tegen VS, Van Persie jaagt op vijftigste

Reacties

Het Nederlands elftal speelt vrijdagavond in De Arena zijn negende wedstrijd tijdens de tweede ambtstermijn van bondscoach Guus Hiddink. Acht opvallende feiten in de aanloop naar het oefenduel met de Verenigde Staten (aftrap 20.30 uur)

Perfecte status tegen VS, Van Persie jaagt op vijftigste

● Nederland won alle vier voorgaande interlands tegen de Verenigde Staten; de eerste was een 0-2 zege in Miami met Guus Hiddink als bondscoach (in 1998, doelpunten van Ronald de Boer en Clarence Seedorf). Het kwartet wedstrijden betrof louter oefenduels. De laatste ontmoeting was in maart 2010, Oranje won destijds met 2-1 dankzij goals van Dirk Kuijt en Klaas-Jan Huntelaar.

● De meest recente interland, tegen Spanje (2-0 winst), was de eerste in de tweede termijn van Hiddink waarin het Nederlands elftal minder balbezit had dan de tegenstander (44,8 procent). Tevens won Oranje sinds de rentree van de Achterhoeker nog geen twee interlands achter elkaar. De laatste keer dat de ploeg daarin slaagde was tijdens het WK van vorig jaar: 2-0 tegen Chili en 2-1 tegen Mexico.

● Robin van Persie (49 goals) kan de eerste Oranje-speler worden die de mijlpaal van vijftig doelpunten bereikt. Patrick Kluivert was in 2003 de eerste met veertig goals, Abe Lenstra had in 1958 de primeur van dertig treffers, Beb Bakhuys kwam in 1936 op twintig doelpunten en Edu Snethlage haalde in 1909 als eerste de dubbele cijfers.

● Sinds het WK in 2014 heeft geen speler vaker op doel geschoten namens het Nederlands elftal dan Memphis Depay (negen keer), maar de kersverse aanvaller van Manchester United vond het net nog niet.

Memphis Depay probeert tevergeefs de Spaanse doelman David De Gea te passeren. Oranje won desondanks zijn laatste (oefen)interland met 2-0.
Memphis Depay probeert tevergeefs de Spaanse doelman David De Gea te passeren. Oranje won desondanks zijn laatste (oefen)interland met 2-0.

● Tjaronn Chery kan de eerste FC Groningen-speler met minuten in Oranje worden sinds René Eijkelkamp in 1990 (28 maart, tegen de toenmalige Sovjet-Unie).

● Kenneth Vermeer is de eerste doelman van Oranje die in zijn eerste vijf interlands de nul heeft gehouden. De vijf clean sheets van de Feyenoord-goalie behelzen een periode van drie jaar. Hij keepte zijn eerste interland als Ajacied in november 2012 (tegen Duitsland, 0-0) en de meest recente tegen Spanje (maart van dit jaar, 2-0).

● Indien Steven Berghuis speeltijd krijgt tegen de VS, dan wordt de AZ-aanvaller de negende zoon van een vader die ook voor Oranje speelde. Frank Berghuis is namelijk eenmalig international (oefenduel in december 1989 in De Kuip met Brazilië, 0-1). De laatste speler tot nu toe die zijn vader volgde is Daley Blind, die zijn debuut in het Nederlands elftal maakte in februari 2013 tegen Italië (1-1).

● De Verenigde Staten hebben al tien opeenvolgende interlands het net gevonden, maar zijn nog zeven wedstrijden verwijderd van hun eigen record (zeventien onder Jürgen Klinsmann in 2013).

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.