Berghuis kan tegen VS negende 'Oranje-junior' worden

Reacties

Steven Berghuis (foto) kan vrijdagavond de negende speler worden die zijn vader opvolgt als international van het Nederlands eltal. Oranje neemt het om 20.45 uur in Amsterdam op tegen de Verenigde Staten.

Berghuis kan tegen VS negende 'Oranje-junior' worden

Mocht Berghuis (23) speelminuten krijgen - en dus zijn debuut maken - evenaart de vleugelaanvaller van AZ zijn vader. Als speler van FC Volendam kreeg de toen 22-jarige Frank Berghuis op 20 december 1989 van bondscoach Thijs Libregts een basisplaats in een oefenduel met Brazilië. Bij die ene interland zou het voor Berghuis senior blijven.

Van de acht voorgangers van Berghuis & Berghuis zijn vader en zoon Blind de meest recente. Na zelf een carrière van 42 interlands te hebben gehad zag assistent-bondscoach Danny op 6 februari 2013 vanaf de bank hoe toenmalig bondscoach Louis van Gaal zoon Daley zijn debuut in Oranje gunde. Laatstgenoemde is overigens hard op weg zijn vader in te halen: de 25-jarige speler van Manchester United komt vrijdag waarschijnlijk al voor de 28ste keer uit voor zijn land.

De eind 2013 overleden Martin Koeman speelde - net als Berghuis senior - slechts één keer voor de nationale ploeg, in 1964, maar zag zijn twee zoons het een stuk verder schoppen. Ronald en Erwin kwamen tot respectievelijk 78 en 31 optredens in Oranje. Johan Cruijff zag na zijn 48 interlands op zijn beurt hoe zoon Jordi aanzienlijk minder vaak mocht opdraven in het Nederlands elftal: 'slechts' 7 keer.

Jan Everse senior deed het met drie interlands net iets beter dan Jan junior (twee) maar de overige drie vaders op de lijst moesten toezien hoe hun zoons meer interlands speelden dan zijzelf. Wim van der Gijp speelde er slechts eentje, zijn zoon René vijftien, terwijl Jan Mulder en Jerry de Jong (respectievelijk vijf en drie) werden ingehaald door zoons Youri (negen) en Nigel (81).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.