Van Persie bezorgt Van Gaal zege bij Koeman én derde plaats

De eerste ontmoeting tussen twee Nederlandse managers in de Premier League is geëindigd in een overwinning voor Louis van Gaal, die met Manchester United won bij het Southampton van Ronald Koeman (1-2). Robin van Persie was verantwoordelijk voor de vijfde zege op rij van The Mancunians.

Voor de wedstrijd was heel Engeland in de ban van de confrontatie tussen Koeman en Van Gaal, die in hun gezamelijke tijd bij Ajax als respectievelijk trainer en technisch directeur botsten. Koeman en Van Gaal gaan echter de laatste jaren goed met elkaar om en hebben respect voor elkaars prestaties, lieten zij voorafgaand aan de confrontatie in het St. Mary's Stadium weten.

Van Gaal verraste maandag door te beginnen met drie centrale verdedigers in een vergelijkbaar systeem met dat van het Nederlands elftal afgelopen zomer op het WK in Brazilië, waar beslag werd gelegd op de derde plaats. Robin van Persie had een basisplaats en liet zich al snel zien, want in de twaalfde minuut opende hij de score namens de bezoekers.

De aanvaller profiteerde dankbaar van een blunder van José Fonte, die Van Persie over het hoofd zag bij een terugspeelbal op doelman Fraser Forster. De 96-voudige Oranje-international pikte de bal op en schoof hem tussen de benen van Forster door in het doel. Het was een van de spaarzame aanvallen van United voor rust. De ploeg van Van Gaal beperkte zich vooral tot tegenhouden.

Na ruim een half uur kwam Southampton verdiend op gelijke hoogte. Graziano Pellè maakte zijn zesde competitietreffer van het seizoen, nadat hij de laatste vijf duels in de Premier League het net niet had weten te vinden. Na onnodig balverlies van Marouane Felliani op het middenveld leek United opgelucht adem te kunnen halen na een schot van Steven Davis, maar de ex-Feyenoorder schoot de rebound hoog in het doel.

In de tweede helft hadden de bezoekers meer balbezit, maar dat leverde nauwelijks kansen op. Southampton was aan de andere kant veel gevaarlijker. Zo zag Shane Long een kopbal uit een voorzet van Dusan Tadic knap gered worden door doelman David De Gea, terwijl Pellè over het doel van de Spanjaard schoot. Vanuit het niets kwam United in de 71ste minuut echter opnieuw op voorsprong.

Van Persie tikte bij de tweede paal een vrije trap van Wayne Rooney knap binnen en besliste daarmee de wedstrijd. Dat was overigens ook voor een groot deel te danken aan De Gea, want de keeper hield Pellè met een knappe redding af van de gelijkmaker. Ook schoot Nathaniel Clyne, die in verband wordt gebracht met een transfer naar United, van buiten het strafschopgebied rakelings naast.

Door de overwinning neemt Manchester United de derde plaats over van Southampton, dat nu vijfde staat in de Premier League. De ploeg van Van Gaal heeft nu 28 punten uit vijftien duels, acht minder dan koploper Chelsea, en Koeman heeft er 26. West Ham United bezet tussen de twee ploegen de vierde plaats.