Van Persie bezorgt matig Oranje in Andorra een WK-ticket

Met dank aan aanvoerder Robin van Persie heeft het Nederlands elftal ondanks een mager optreden met een 2-0 zege in Andorra de punten gepakt die genoeg bleken voor de tiende WK-deelname.

Na het blamerende 2-2 gelijkspel in Tallinn tegen Estland kwam Nederland in Andorra opnieuw niet goed voor de dag. De voorspelling van bondscoach Louis van Gaal over een lastig duel kwam uit, maar daaraan was Oranje voor het grootste gedeelte zelf debet.

Andorra bleef in de eerste helft eenvoudig overeind tegen Nederland, dat in een te laag tempo en met te weinig inspiratie speelde. Tekenend voor het ideeënloze aanvalsspel van Oranje was dat twee van de drie kansen voortkwamen uit dode spelmomenten.

Want de oogst van de eerste 45 minuten was nauwelijks meer dan twee gevaarlijke vrije trappen van Robin van Persie en Wesley Sneijder, die daarnaast ook keeper Ferran Pol dwong tot een redding.

Bondscoach Louis van Gaal probeerde het gebrek aan creativiteit te ondervangen door middenvelder Adam Maher in te brengen voor linksback Jetro Willems. Maar nog voordat de PSV-middenvelder zijn draai had kunnen vinden werd de ban in de vijftigste minuut gebroken door Van Persie. De aanvoerder krulde de bal van twintig meter achter Pol.

Vier minuten later bewees Van Persie opnieuw zijn waarde voor Oranje door ook de 0-2 voor zijn rekening te nemen. De spits van Manchester United, die vrijdag met een benutte strafschop Oranje behoedde voor een nederlaag in Estland, profiteerde van geklungel van de Andorra-keeper.

Met die marge was de overwinning zeker. Van Andorra, dat alle voorgaande zeven kwalificatieduels verloor met de doelcijfers 0-22, hoefde in aanvallend opzicht niets verwacht te worden. De schade verder beperken was de belangrijkste opdracht van de gastheren, die daarin ook slaagden.

Het spel mocht dan teleurstellend zijn geweest, het resultaat was goed. Doordat Roemenië op eigen veld verloor van Turkije heeft Nederland zekerheid over een plaats op het WK in Brazilië (2014). Van Gaal heeft daarmee revanche genomen voor de mislukte kwalificatie in de aanloop naar het WK van 2002.