Rapport Andorra: cijfers desastreus in duels met Oranje

Het Nederlands elftal staat dinsdag voor de zesde keer in de geschiedenis tegenover Andorra. De balans is zo goed als perfect; vijf zeges en doelcijfers van 19-0. Met andere woorden: Andorra scoorde nog nooit tegen Nederland.

Rapport Andorra: cijfers desastreus in duels met Oranje

De eerste twee ontmoetingen met het dwergstaatje dateren van 2001, toen tijdens de eerste ambtstermijn van Louis van Gaal de kwalificatiecampagne uiteindelijk desastreus zou eindigen. Hoewel twee keer van Andorra werd gewonnen, greep Oranje naast plaatsing voor het eindtoernooi in Zuid-Korea en Japan.

In Andorra werd destijds door goals van Pierre van Hooijdonk (2), Patrick Kluivert, Jerrel Hasselbaink en Mark van Bommel met 0-5 gewonnen. Op eigen bodem was Oranje met 4-0 te sterk door goals van Van Hooijdonk, Clarence Seedorf en twee van Ruud van Nistelrooy. In dat duel begon Rafael van der Vaart aan zijn interlandloopbaan, die hem tot 106 caps bracht. Momenteel ontbreekt de middenvelder van Hamburger SV vanwege een blessure in het keurkorps van Van Gaal.

In 2004 en 2005 ontmoetten Nederland en Andorra elkaar opnieuw in WK-kwalificatiereeks. De uitwedstrijd werd met 0-3 een prooi voor Nederland (treffers van Phillip Cocu, Arjen Robben en Wesley Sneijder) en in De Kuip werd het 4-0. Destijds vonden Rafael van der Vaart en Van Nistelrooy (2) het net en droeg Antoni Lima met een eigen goal bij aan het eindresultaat. In de uitwedstrijd speelde Barry van Galen zijn eerste en enige interland. Ook Joris Mathijsen debuteerde destijds.

Schaken
In de huidige WK-kwalificatiecyclus won Oranje in eigen huis met 3-0. Ruben Schaken zette zijn debuutinterland luister bij door de einduitslag op 3-0 te bepalen. Van der Vaart en Klaas-Jan Huntelaar hadden daarvoor al gescoord.

Zodoende zoekt het arme Andorra niet alleen in Groep E naar een eerste goal, maar ook in de onderlinge confrontaties met Nederland. In de poule van Oranje kwam Andorra zeven keer in actie, zeven keer werd er verloren zónder te scoren. Wel werden er 22 goals geïncasseerd.

Een nieuwe zege van Oranje zou kwalificatie voor het WK van 2014 kunnen betekenen. Dan moet Roemenië op eigen veld wel punten laten liggen tegen Turkije.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen