Van der Vaart komt dankzij Betis in bijzonder lijstje

Reacties

Real Betis heeft met het vastleggen van Rafael van der Vaart na bijna veertig jaar weer een Nederlander in de gelederen. De middenvelder komt over van Hamburger SV en is zojuist gepresenteerd bij de Spaanse subtopper.

Van der Vaart komt dankzij Betis in bijzonder lijstje

Gerrie Mühren was in 1976 de eerste Nederlander die aan de slag ging bij Real Betis en won in zijn eerste seizoen direct de Copa del Rey. Maar hij kon niet voorkomen dat in 1978 de gang naar de Segunda División werd gemaakt.

Met de komst van Van der Vaart heeft Nederland na een jaar weer een vertegenwoordiger op het hoogste niveau in Spanje. Ibrahim Afellay was in het seizoen 2013/14 de laatste die de Primera División een oranje tintje gaf. Op 26 januari 2014 tegen Málaga was hij de laatste Nederlander die binnen de lijnen kwam in La Liga.

Van der Vaart is een van de 59 Nederlanders die ooit wedstrijden hebben gespeeld in de Primera División. Dankzij zijn verleden bij Real Madrid, waarvoor hij in de periode 2008-2010 elf keer scoorde in 58 competitieduels, weet hij wat hem te wachten staat.

Maar het zal een andere insteek worden dan zijn tijd in het koninklijke wit, waarin de jacht op prijzen de boventoon voerde. Handhaving lijkt voor het gepromoveerde Real Betis de eerste prioriteit. Voor Van der Vaart is dat geen nieuwe ervaring aangezien hij na een eerste succesvolle periode Hamburger SV bij zijn terugkeer bij Die Rothosen vocht tegen degradatie.

Van der Vaart is een van de weinige Nederlanders die na een eerder verblijf terugkeert in de Primera División. Vier oud-internationals gingen hem voor. Alavés haalde Jordi Cruijff (ex-Barcelona) in 2000 terug naar Spanje na een verblijf bij Manchester United. Ook Patrick Kluivert (Barcelona en Valencia), Ruud van Nistelrooy (Real Madrid en Málaga) en Richard Witschge (Barcelona en Alavés) lieten zich weer zien in La Liga na een ander avontuur buiten het Iberisch schiereiland.

Nordin Amrabat (Málaga) en Garry Mendes Rodrigues (Elche) zijn ondanks hun Nederlandse geboorteplaats buiten beschouwing gelaten, omdat ze als international een andere nationaliteit hebben. Amrabat speelt voor Marokko, terwijl Mendes Rodrigues Kaapverdië vertegenwoordigt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.