Tsjechië verliest, andere Oranje-opponenten winnen

De drie opponenten van Nederland in de EK-kwalificatiereeks die woensdagavond vriendschappelijk speelden, deden dat met wisselend succes. Letland en Turkije wonnen, Tsjechië ging onderuit.

Tsjechië - Verenigde Staten 0-1
De Tsjechen zijn dinsdag in Praag de eerste tegenstander van Oranje, maar kenden een slechte generale repetitie. De Verenigde Staten, waar voormalig AZ'er Jozy Aldtidore de aanvoerdersband droeg, kwam vlak voor rust op voorsprong via Alejandro Bedoya. Bij die ene treffer zou het blijven.

Denemarken - Turkije 1-2
Het duurt nog even voordat Oranje het op moet nemen tegen de Turken. Op zaterdag 28 maart 2015 staat het thuisduel op het programma, waarna de uitwedstrijd pas op zondag 6 september van dat jaar gespeeld wordt. Woensdagavond won Turkije in ieder geval alvast op het nippertje bij Denemarken.

Bij de Denen speelden Ajacieden Nicolai Boilesen en Lasse Schöne, net als FC Twente-verdediger Andreas Bjelland en voormalig Ajax-middenvelder Christian Eriksen, vanaf het begin. Linksback Boilesen was kort voor rust belangrijk. Hij verdiende een strafschop, waarna Daniel Agger vanaf de stip de 1-0 liet aantekenen.

Tien minuten na de pauze was het echter alweer gelijk. Op aangeven van Burak Yilmaz schoof Olcay Sahan de 1-1 achter keeper Kasper Schmeichel, de zoon van voormalig Manchester United-doelman Peter. Op dat moment waren Eriksen, Boilesen en Agger overigens al naar de kant gehaald. In de extra tijd zorgde Ozan Tufan zelfs voor de winnende.

Letland - Armenië 2-0
De Letten waren in eigen huis minder dan Armenië. Desondanks zette Valerijs Sabala, spits van Club Brugge, de thuisploeg na een ruim kwartier op 1-0. Een kwartier voor tijd zorgde diezelfde Sabala zelfs voor de eindstand: 2-0. Nederland treft Letland op zondag 16 november (thuis) en op vrijdag 12 juni van volgend jaar (uit).