Tottenham verliest nieuwe nummer vier Everton uit het oog

Everton heeft de vierde plaats overgenomen van Arsenal, terwijl Tottenham Hotspur het zicht op die positie verloor door puntenverlies bij West Bromwich Albion.

Sunderland – Everton 0-1
Everton is de nieuwe nummer vier in de Premier League. Het klimt over Arsenal heen op de ranglijst. Op bezoek bij hekkensluiter Sunderland had Everton een eigen doelpunt nodig om te zegevieren.

Nadat Everton vorige week met 3-0 won van Arsenal had het elftal van manager Roberto Martínez aan een punt genoeg om de vierde plaats over te nemen. Sunderland bleek echter een stugge tegenstander, die pas een kwartier voor tijd op de knieën gedwongen werd. Een kwartier voor tijd brak Barcelona-huurling Gerard Deulofeu door op de rechterflank en zijn voorzet werd door Wes Brown ongelukkig achter zijn eigen doelman gewerkt.

Everton won daarmee voor de zevende keer op rij in de Premier League. Alleen stadsgenoot Liverpool kan met een zegereeks van negen duels een langere serie overleggen. Sunderland pakte juist uit de laatste acht wedstrijden slechts één punt en ziet daarmee degradatie naderen.

West Bromwich Albion – Tottenham Hotspur 3-3
Tottenham Hotspur kan het spelen van Champions League definitief uit zijn hoofd zetten. Op bezoek bij West Bromwich Albion speelden The Spurs gelijk, waarmee de vierde plaats uit het zicht is geraakt. Everton en Arsenal hebben met een duel minder gespeeld een voorsprong van respectievelijk zes en vier punten.

Tim Sherwood ziet zijn positie als manager van Tottenham Hotspur verder ondermijnd worden, nu het bereiken van de vierde plaats, die recht geeft op voorronde Champions League, onmogelijk lijkt geworden.

In de uitwedstrijd tegen WBA ging Tottenham dramatisch van start en stond het binnen vier minuten met 2-0 achter door doelpunten van Chris Brunt en Matej Vydra. Na een kwartier kreeg Emmanuel Adebayor (foto boven) de kans om Tottenham vanaf de strafschopstip terug in de wedstrijd te brengen, maar hij zag zijn penalty gekeerd door Ben Foster. Toen Stéphane Sessegnon in de 31ste minuut ook nog de 3-0 maakte, leek het duel gespeeld.

Tottenham toonde echter veerkracht en kwam via een eigen goal van Jonas Olsson weer enigszins terug in de wedstrijd. Toen jeugdproduct Harry Kane twintig minuten voor tijd zorgde voor de 3-2 was er plots weer veel mogelijk voor de Londenaren. Dat bleek toen Christian Eriksen in de extra tijd de gelijkmaker forceerde.

Door het gelijkspel wordt de positie van manager Tim Sherwood steeds wankeler. Er wordt in Engelse media al volop gespeculeerd over zijn opvolging aan het einde van het seizoen en Louis van Gaal wordt daarbij veelvuldig genoemd als kandidaat.