Topklassers niet eens met voorwaarden promotieplicht

Het valt nog te bezien of promotieplicht voor amateurclubs vanaf seizoen 2015/16 wordt ingevoerd. Het besluit werd op de Algemene Vergadering Betaald Voetbal van 4 juni met veel tromgeroffel genomen, maar de Topklassers zijn het niet eens met de voorwaarden.

Topklassers niet eens met voorwaarden promotieplicht

Het aantal contractspelers, de speeldag en een eerlijke verdeling van de gelden zijn de pijnpunten. In tegenstelling tot Jupiler League-nieuwkomer Achilles '29 in de pilot, moeten de andere Topklassers wél aan de voorwaarden voldoen. 'En met de huidige gaan wij nooit akkoord', zegt IJsselmeervogels-voorzitter Peter van Diermen namens de belangenvereniging CV Topklasse.

'Wij gingen een aantal jaren geleden enkel akkoord met de komst van de Topklasse omdat er een promotierecht geldt en geen -plicht. Want geen enkele amateurclub zit te wachten op het spelen in de Eerste Divisie. Die is niet aansprekend, terwijl het publiek en de sponsors wegblijven.'

De Topklassers willen dat semiprofessioneel voetbal mogelijk is in de Jupiler League. 'Als dat niet kan, is het voor amateurclubs onmogelijk te promoveren', meent Van Diermen. 'We zeggen niet dat we niet willen, we geven aan onder welke voorwaarden we het wél willen', aldus de preses die ook constateert dat zijn christelijke club straks na een eventuele promotie naar de Jupiler League ook op zondag moet spelen.

OvervalDe Topklassers zouden eigenlijk nog een overleg hebben met het betaalde voetbal, maar toen was het principeakkoord al gesloten op bondsniveau. 'Ik zie het als een ordinaire overval', vervolgt Van Diermen. 'We hebben er geen inspraak in gehad.'

Van Diermen neemt het verder Harrie Derks, voorzitter van Achilles '29, kwalijk dat hij de onderhandelingen over de pilot voor Topklassers in de Jupiler League niet samen met de CV Topklasse heeft gedaan. Derks moest daardoor opstappen als voorzitter van de belangenvereniging. De KNVB (lees: algemeen directeur betaald voetbal Bert van Oostveen) verwijt hij gebrek aan toekomstvisie.

Van Diermen: 'Ik werd pas heel laat op de hoogste gesteld. Tien dagen voor onze vergadering op 22 mei kreeg iedereen een mailtje van Harrie dat hij inderdaad in onderhandeling was met de KNVB over toetreding tot de Jupiler League. Maar hij was al drie weken daarvoor benaderd.'

'Van Oostveen heeft alles achter de rug van iedereen gedaan, totdat alles in kannen en kruiken was. Achilles is alleen toegelaten omdat Van Oostveen zijn gezicht dreigde te verliezen, want er moesten onder druk van het tv-contract met FOX beloftenteams deelnemen aan de Jupiler League.' (Marco Timmer)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen