Topklasse: akkoord over verplichte promotie voorbarig

Volgens de VVCS krijgt vanaf het seizoen 2015/2016 de promotie van de Topklasse naar de Jupiler League een verplicht karakter. De spelersvakbond is echter volgens de amateurs te voorbarig.

Topklasse: akkoord over verplichte promotie voorbarig

De Vereniging van Contract Spelers (VVCS) rept op haar website dat er met ingang van het seizoen een einde komt aan het vrijblijvende karakter van de promotie-/degradatieregeling. Topklassers moeten verplicht promoveren naar de Jupiler League.

Volgens Harrie Derks, voorzitter Topklasse CV en Achilles '29, is van een akkoord echter nog geen sprake. 'Ik wist niet dat de VVCS ook al iets te vertellen had…', zegt Derks tegen Voetbal International.

'De doelstelling van de KNVB en de Topklasse is om gezamenlijk tot een promotie-/degradatieregeling te komen voor het seizoen 2015/16. Maar als er niks gaat veranderen in de licentie-eisen van de KNVB dan gaan de clubs uit de Topklasse ook niet promoveren. Het is op onze manier of helemaal niet.'

Tot op heden is het nog de vrije keuze voor clubs uit de Topklasse om toe te treden tot het betaald voetbal. Profclubs kunnen alleen degraderen uit de Jupiler League als de amateurclubs gebruik willen maken van hun recht te promoveren.

In de praktijk is gebleken dat amateurploegen ervoor kiezen niet te promoveren. Zo zagen amateurkampioenen Spakenburg (Topklasse Zaterdag) en Achilles '29 (Topklasse Zondag) afgelopen seizoen af van toetreding tot het betaald voetbal.

Vanuit de Topklasse promoveren blijkt problematisch vanwege de door de KNVB gestelde financiële eisen. Ook moet de accommodatie aan flink meer voorwaarden voldoen, willen amateurploegen doorstromen naar het betaald voetbal. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's