Tiental Ivoorkust voorkomt nederlaag tegen Guinee

Favoriet Ivoorkust is het toernooi om de Afrika Cup teleurstellend gestart. In Malabo kwam de ploeg van de Franse bondscoach Hervé Renard niet verder dan een gelijkspel tegen Guinee: 1-1.

De Afrikaanse grootmacht startte het duel in Equatoriaal-Guinee met de sterspelers Yaya Touré, Gervinho, Salomon Kalou en voormalig Vitesse-aanvaller Wilfried Bony in de basis, terwijl ook ADO Den Haag-verdediger Wilfried Kanon aan de aftrap verscheen.

De Oranje Olifanten hadden voor rust het betere van het spel, maar keken na ruim een half uur wel tegen een achterstand aan. Na slecht uitverdedigen van Ivoorkust schoot Guinee-aanvaller Mohamed Yattara de bal hard in het dak van het doel. Een fikse tegenvaller voor de favoriet voor de eindzege van de Afrika Cup. En daar bleef het niet bij.

Een rode kaart van Gervinho maakte het alleen maar lastiger. De aanvaller van AS Roma deelde een tik uit aan Naby Keita, waardoor scheidsrechter Mehdi Abid Charef niets anders kon doen dan de Ivoriaan wegsturen. Pas in de laatste twintig minuten sleepte Ivoorkust alsnog een punt uit het vuur. Op aangeven van Bony, inmiddels onder contract bij Manchester City, bepaalde invaller Seydou Doumbia de eindstand: 1-1.

Later op de avond nemen Mali en Kameroen, groepsgenoten van Ivoorkust en Guinee, het in Malabo tegen elkaar op.