Tadic loodst Twente in eindspurt langs Heerenveen

Reacties

FC Twente heeft in Heerenveen de eerste van vijf beproevingen in de maand februari doorstaan. Dankzij een sterke slotfase rekenden de Tukkers onder leiding van Dusan Tadic af met de ploeg van trainer Marco van Basten: 0-2.

Tadic loodst Twente in eindspurt langs Heerenveen

Het uitduel met Heerenveen was voor Twente de eerste in een reeks van vijf zware duels in waarin verder PSV (uit), FC Groningen (uit), Vitesse (thuis) en Feyenoord (thuis) nog wachten. In Friesland presenteerden de Tukkers zich vooral dankzij een sterke fase in het laatste deel van de wedstrijd als een serieuze uitdager van titelfavoriet en landskampioen Ajax.

De ploeg van trainer Michel Jansen incasseerde bovendien geen treffers tegen SC Heerenveen, dat tot aan de 22ste speelronde samen met de Tukkers de productiefste ploeg van de Eredivisie was. Wel waren de Friezen voor rust het gevaarlijkst, voor zover daar sprake van kon zijn in de grotendeels weinig vermakelijke topper tussen de nummer vijf en drie van de Eredivisie.

Hakim Ziyech was een van de weinige spelers die zich ontworstelde aan de malaise in het Abe Lenstra Stadion. De twintigjarige middenvelder baarde dit Eredivisieseizoen al opzien met enkele schitterende treffers en deed ook woensdagavond met een paar welgemikte pogingen zijn best om met het Twente-doelman Nick Marsman moeilijk te maken.

Er viel aanvankelijk weinig te genieten in het Abe Lenstra Stadion. Ook Eredivisie-topscorer Alfred Finnbogason kon het verschil niet maken.
Er viel aanvankelijk weinig te genieten in het Abe Lenstra Stadion. Ook Eredivisie-topscorer Alfred Finnbogason kon het verschil niet maken.

Twente liet van meet af aan wel zien de bal beter te kunnen laten rondgaan in de ploeg, maar deed daar aanvankelijk te weinig mee. Quincy Promes en Shadrach Eghan kwamen na goed uitgevoerde aanvallen in schietpositie, maar mikten te hoog. Alleen Dusan Tadic zette voor rust Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt aan het werk met een vrije trap van ruim 25 meter.

De Servische buitenspeler was in het laatste kwartier uiteindelijk ook de man die de wedstrijd openbrak, nadat Van Basten linksback Mitchell Dijks geblesseerd had zien uitvallen. Via Heerenveen-middenvelder Joey van den Berg schoot Tadic de bal in de 73ste minuut in de verre hoek langs Nordfeldt. Vlak voor tijd stelde hij invaller Torgeir Børven, die Luc Castaignos na ruim een uur verving, met een afgemeten voorzet in staat de eindstand op 0-2 te bepalen.

In de slotfase toonde Twente aan dat het over een lange adem beschikt, want Heerenveen was daarvoor ook al twee keer ontsnapt aan de tweede tegengoal. Zo belandde de bal via Heerenveen-verdediger Kenny Otigba tegen de onderkant van de lat na een serie fraaie voetbewegingen van Tadic. Dankzij de sterke eindspurt nadert Twente koploper Ajax tot op een punt. De landskampioen speelt donderdag nog wel thuis tegen FC Groningen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.