Twente moet titelaspiraties tonen in woelig Heerenveen

Reacties

VI.nl blikt elke speelronde vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de 22ste speelronde is dat SC Heerenveen - FC Twente van woensdagavond (20.45 uur).

Twente moet titelaspiraties tonen in woelig Heerenveen
Actueel

Wisselvallige Friezen ontvangen stabiele Tukkers

SC Heerenveen en FC Twente zijn allebei bezig aan een uitstekend seizoen en bezetten voorafgaand aan de 22ste speelronde respectievelijk de vijfde en derde plaats in de Eredivisie, maar de huidige vorm van beide teams is niet te vergelijken. De Friezen speelden dit kalenderjaar drie competitieduels, die vier punten opleverden. De ploeg van trainer Marco van Basten won afgelopen weekend thuis tegen ADO Den Haag (3-0) voor het eerst dit kalenderjaar. De wedstrijden daarvoor eindigden in een gelijkspel thuis tegen Roda JC Kerkrade (2-2) en een nederlaag bij SC Cambuur (3-1). In het Abe Lenstra werd dit seizoen al verloren van Heracles Almelo (2-4), Vitesse (2-3) en Feyenoord (1-2).

FC Twente verloor dit hele seizoen pas twee keer en presteert wat dat betreft het beste van de hele Eredivisie. Maar de ploeg van trainer Michel Janssen speelde de minste uitwedstrijden deze jaargang. De teller staat pas op negen duels buiten Enschede, terwijl concurrent Vitesse bijvoorbeeld al twaalf uitduels achter de rug heeft. De komende periode zal blijken of de Tukkers een échte kampioenskandidaat zijn. Na het bezoek aan SC Heerenveen speelt FC Twente uitduels met PSV en FC Groningen, waarna ook nog in februari confrontaties met Vitesse en Feyenoord in De Grolsch Veste volgen. Op dit moment heeft de club uit Enschede slechts één verliespunt minder dan koploper Ajax, maar dit wordt de maand van de waarheid.

Actueel

Finnbogason versus Castaignos

Het duel tussen SC Heerenveen en FC Twente is ook het duel tussen Alfred Finnbogason en Luc Castaignos, de twee clubtopscorers. Finnbogason mag zich voorafgaand aan de 22ste speelronde ook de meest scorende speler in de Eredivisie noemen; de 25-jarige IJslander maakte afgelopen weekend tegen ADO Den Haag alweer zijn twintigste doelpunt van deze jaargang. Toch had het niet veel gescheeld of Finnbogason had op dat moment niet meer onder contract gestaan in Friesland, want afgelopen vrijdag - op de slotdag van de transfermarkt - legde Fulham een bod van tien miljoen euro neer. Tot ongenoegen van de spits weigerde SC Heerenveen akkoord te gaan met een transfer, waardoor Finnbogason het seizoen afmaakt bij de Friezen. In de komende dertien duels vervolgt hij de jacht op voormalig SC Heerenveen-spitsen Afonso Alves (34 doelpunten) en Bas Dost (32 doelpunten), die hij uit de geschiedenisboeken zou kunnen spelen.

Castaignos is vier jaar jonger dan Finnbogason en scoorde deze competitie al twaalf keer, waardoor hij achter Finnbogason en Graziano Pellè (Feyenoord, zestien doelpunten) de derde plaats bezet op de topscorersranglijst. Toch had Castaignos ook al op twintig doelpunten kunnen, en misschien wel moeten, staan. De voormalig spits van Feyenoord en Internazionale mist iedere wedstrijd een handvol goede kansen, maar is de laatste duels van FC Twente goed bezig. Castaignos was de afgelopen vier wedstrijden in de Eredivisie telkens trefzeker en is nog maar één treffer verwijderd van de dertien doelpunten die hij de voorbije jaargang maakte namens de Tukkers. Ook zijn persoonlijke record zou hij deze competitie weleens kunnen breken, want tot dusver is het seizoen 2010/11 zijn meest productieve jaargang. Toen scoorde hij vijftien keer in 34 duels.

Tactiek

Vol op de aanval

Marco van Basten en Michel Jansen laten hun ploegen allebei in een 4-3-3-systeem spelen, met de punt naar voren. Bij zowel SC Heerenveen als FC Twente is de spelmaker op het middenveld erg belangrijk dit seizoen. Hakim Ziyech scoorde dit seizoen al zeven keer namens de Friezen en was tevens goed voor acht assists, terwijl Dusan Tadic acht doelpunten maakte - waarvan zeven strafschoppen - en tien treffers voorbereidde. Ziyech en Tadic zijn de vormgevers van SC Heerenveen en FC Twente en als een van beide clubs het voor elkaar krijgt de spelmaker van de tegenstander te neutraliseren, dan lijkt dat de sleutel tot de overwinning.

Op donderdag 26 september, ruim vier maanden geleden, ontmoetten SC Heerenveen en FC Twente elkaar ook al in het Abe Lenstra Stadion. Toen in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi. De thuisclub won toen met 3-0, mede dankzij twee doelpunten van Finnbogason. Maar vanaf de 24ste minuut speelden de bezoekers met tien man, aangezien rechtsback Roberto Rosales in een tijdsbestek van vijf minuten twee gele kaarten kreeg. FC Twente werd daarna helemaal overlopen en kwam uiteindelijk goed weg met een 3-0 nederlaag.

Woensdagavond om 20.45 uur starten SC Heerenveen en FC Twente echter beide gewoon met elf man, waarbij de bezoekers moeten aantonen dat zij niet ten onrechte tot de titelkandidaten worden gerekend.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.