Tadic gouden zet in schaakspel tussen Koeman en Van Gaal

Southampton heeft in een weinig enerverende wedstrijd een knappe zege geboekt bij Manchester United. Invaller Dusan Tadic maakte het verschil: 0-1.

De verwachtingen voor de topper tussen United en Southampton waren hooggespannen. Beide teams waren de afgelopen weken in vorm en dus werd een spektakelstuk verwacht. De wedstrijd op Old Trafford bleek uiteindelijk vooral een schaakspel tussen managers Louis van Gaal en Ronald Koeman. Eerstgenoemde ruimde plaats in voor de herstelde Daley Blind in zijn driemansdefensie, terwijl Koeman aanwinst Eljero Elia in de basis liet debuteren.

De keuzes van Koeman en Van Gaal zorgden op het veld voor een patstelling. Zowel United-doelman David de Gea als Southampton-sluitpost Fraser Forster hoefde in de eerste helft geen redding te verrichten. De thuisploeg stichtte pas voor het eerst gevaar toen vlak voor rust een schot van Robin van Persie, die na een uur naar de kant moest, geblokt werd door Florin Gardos. Hij verving de geblesseerd uitgevallen Toby Alderweireld.

Robin van Persie werd al na een uur gewisseld door manager Louis van Gaal. De Nederlandse spits kon zijn stempel niet drukken. In de uitwedstrijd tegen Southampton was hij met twee doelpunten nog de gevierde man.

Southampton stelde daar lange tijd slechts een kans van Nathaniel Clyne, die in de eerste minuut naast schoot, tegenover. Daar kwam verandering in toen Koeman Dusan Tadic in de 63ste minuut bracht voor de moegestreden Elia. De Servische linkspoot had slechts zes minuten nodig om Graziano Pellè alleen voor De Gea te zetten. Toen de paal een doelpunt van de Italiaan voorkwam, stond Tadic op de juiste plaats om Southampton op voorsprong te schieten.

Blind
Onder aanvoering van Blind, die inmiddels verhuisd was naar de positie van linksback, opende United in de slotfase de jacht op de gelijkmaker. De 24-jarige Nederlander gaf Juan Manuel Mata tot twee keer toe de kans om te scoren, maar de Spanjaard had zijn vizier niet op scherp en schoot naast en over. Verder kwam United niet en dus won Southampton voor het eerst in 27 (!) jaar op Old Trafford.

Southampton maakt met de overwinning een einde aan een ongeslagen reeks van elf wedstrijden van United (W8, G3). Bovendien nemen The Saints op de ranglijst de derde plaats over van United. Koeman trok daarnaast de stand in onderlinge duels met Van Gaal gelijk. In vier onderlinge wedstrijden wonnen beide trainers twee keer.