Swansea City wint bij debuut Monk en Emnes

Swansea City heeft de eerste wedstrijd onder leiding van Garry Monk, de opvolger van de vertrokken Michael Laudrup, winnend afgesloten. Bij het debuut van Marvin Emnes wonnen The Swans de derby met 3-0 van Cardiff City.

Monk had bij Swansea plaats ingeruimd voor drie Nederlanders. Allereerst kon hij weer beschikken over Michel Vorm. De doelman keerde tegen Cardiff terug van blessureleed. Hij speelde zijn laatste wedstrijd op 15 december, tegen Norwich City (1-1). Daarnaast speelde Jonathan de Guzman op het middenveld en mocht Marvin Emnes zijn debuut maken.

Voor Emnes was het ook vanwege een andere reden een speciaal duel. In zijn eerdere periode bij The Swans  was hij, in het seizoen 2010/11, de enige doelpuntenmaker in de derby tegen Cardiff. Dat succes kon hij nu niet evenaren. De Rotterdammer bleef bij rust, bij een 0-0 stand, achter in de kleedkamer.

In de tweede helft kwam Swansea snel op voorsprong. Wayne Routledge (foto) liep over de linkerflank het zestienmetergebied van Cardiff binnen en plaatste de bal in de verre hoek: 1-0. De thuisploeg, waar De Guzman twintig minuten voor tijd naar de kant ging, bleef daarna domineren.

Dat vertaalde zich tien minuten voor tijd in de 2-0. Waar Nathan Dyer eerder al grote kansen kreeg, was het nu wel raak. De buitenspeler kopte raak uit een voorzet vanaf links. Wilfried Bony zorgde nog voor de 3-0. Daardoor mocht Swansea zich de winnaar van de South Wales Derby noemen. Maar belangrijker: The Swans klimmen naar plaats tien.