Mislukt Newcastle-debuut De Jong, Swansea ook onderuit

De eerste kennismaking van Luuk de Jong met de Premier League is geëindigd in een nederlaag. Swansea City verloor tegen tien man van West Ham United.

Newcastle United – Sunderland 0-3
Luuk de Jong maakte bij de start van de tweede helft zijn debuut voor Newcastle United. Aan de aanvaller, die voor de rest van het seizoen is gehuurd van Borussia Mönchengladbach, de opdracht om de derby te redden voor Newcastle United.

De thuisploeg keek na 22 minuten namelijk al tegen een 0-2 achterstand aan tegen rivaal Sunderland. In een tijdsbestek van vier minuten had de ploeg van manager Gus Poyet de ruime marge te pakken. Vurnon Anita bood in de achttiende minuut de helpende hand.

De middenvelder veroorzaakte met een overtreding op Phillip Bardsley een strafschop die door Fabio Borini onberispelijk werd benut. De Italiaan liet keeper Tim Krul kansloos, zoals de Nederlandse goalie vier minuten later de 0-2 van Adam Johnson evenmin kon voorkomen.

Met De Jong in de spits kwam Newcastle United beter voor de dag dan in de eerste helft. Maar enkele pogingen ten spijt, de aanvaller kon zijn Premier League-debuut niet opluisteren met een doelpunt in de derby.

In de tachtigste minuut deelde Jack Colback namens Sunderland de genadeklap uit aan Newcastle United, waar Krul daarvoor Jozy Altidore ervan had weerhouden de 0-3 op het scorebord te brengen. Sunderland klom door de zege boven de rode streep. Newcastle United blijft steken op de achtste plaats.

West Ham United – Swansea City 2-0
Voor Swansea City beginnen de zorgen grotere vormen aan te nemen. De ploeg van manager Michael Laudrup moet steeds nadrukkelijker naar beneden kijken, zeker na de nederlaag bij degradatiekandidaat West Ham United.

Op Upton Park bleek de combinatie Kevin Nolan-Andy Carroll Swansea voor grote problemen te stellen. De eerste profiteerde voor rust tot twee keer toe van het terugleggen met het hoofd van de tweede.

Kevin Nolan (links) viert zijn goal tegen Swansea City.

Maar de aangever van twee goals bood Swansea de helpende hand. De spits moest na bijna een uur met een rode kaart van het veld na een elleboogstoot aan het adres van Chico Flores. Met tien man bleef West Ham United op de been, waardoor het ook boven de rode streep kwam.