Steijn: 'Ik zit helemaal niet op beloftenteams te wachten'

Reacties

De doordeweekse, zestiende speelronde in de Jupiler League bleek de afgelopen dagen geen ideaal moment om tegen een beloftenteam te spelen. Zowel Jong PSV, Jong Ajax als Jong FC Twente trad met een flink versterkt elftal aan.

Steijn: 'Ik zit helemaal niet op beloftenteams te wachten'

En daar kregen respectievelijk De Graafschap, VVV-Venlo en FC Den Bosch maandag- en dinsdagavond in meer of mindere mate de rekening voor gepresenteerd. De Graafschap verloor met 3-1 in Eindhoven, de Limburgers gingen met liefst 4-0 onderuit in Amsterdam, terwijl de Bossche ploeg met een punt (1-1) wegkwam uit de Enschedese Grolsch Veste. Met name VVV-trainer Maurice Steijn toonde zich na afloop al uitgesproken.

Op posities waar in het weekend nog talenten Norbert Alblas, Kenny Tete, Damian van Bruggen en Danny Bakker speelden, trof VVV bij Ajax plotseling meer gerenommeerde namen als Diederik Boer, Mike van der Hoorn, Stefano Denswil en Niki Zimling. 'Ik vind het competitievervalsing, maar dat heb ik voor die wedstrijd ook al gezegd', vertelt Steijn tegen Voetbal International. 'Ik heb dat ook niet uit teleurstelling of boosheid gezegd, wil ook niet naar excuses zoeken, maar ik sta nog steeds achter die woorden.'

Volgens hem klopt de huidige regelgeving niet. 'Wij troffen Jong Ajax op het allerslechtste moment. In een week waarin er geen Champions League, KNVB-beker of internationale wedstrijden zijn, terwijl ook jongens die zondag tegen ADO Den Haag invielen, mochten meedoen. Dat zijn gewoon volwaardige leden van hun A-selectie', doelt hij vooral op Van der Hoorn en Jairo Riedewald, die in Den Haag kort invielen. 'Bovendien hadden wij die vrijdag daarvoor ook al gespeeld en waren die Ajax-jongens grotendeels topfit. Ik heb aan die wedstrijd dus een behoorlijk nare smaak overgehouden.'

VVV-spelers treuren, terwijl een versterkt Jong Ajax juicht na een van de vier treffers.
VVV-spelers treuren, terwijl een versterkt Jong Ajax juicht na een van de vier treffers.

Een pasklare oplossing heeft Steijn echter ook niet paraat. 'Geen idee. Ik zit persoonlijk eigenlijk helemaal niet op beloftenteams te wachten', laat hij doorschemeren dat ze wat hem betreft verdwijnen uit het betaald voetbal. Met de komst van de nieuwe voetbalpiramide, die voor doorstroming tussen het betaald en het amateurvoetbal zorgt, zijn de drie beloftenploegen echter juist verzekerd van een langer verblijf in de Jupiler League.

Bovendien valt het niet uit te sluiten dat in de toekomst meer tweede elftallen van profclubs op het tweede niveau terechtkomen. Wat Steijn betreft worden de regels dan ook iets aangepast.'Je kunt nu iedere week een ander elftal tegenkomen. Wij hebben nu toevallig de pech dat we tegen een ploeg speelden die veel te sterk is voor Jupiler League-begrippen, andere weken spelen ze met bijna alleen maar jeugdspelers. Maar het is een moeilijke kwestie', geeft hij toe.

Zuur
Ook voor De Graafschap waren de druiven zuur, hoewel trainer Jan Vreman na afloop bij FOX Sports niet expliciet wilde spreken van competitievervalsing. Hij keek vooral naar het goede spel en het missen van kansen van zijn eigen ploeg. Toch sprak zijn commentaar na afloop boekdelen. 'Het is extra zuur dat wij dit laten zien, maar toch met een nederlaag naar huis gaan. Zeker als je nagaat wie zij allemaal op het veld hadden staan. De kansjes die zij hebben, prikken ze er wel in. Dat is ook een kwaliteit.'

Dat kan toch niet los worden gezien van de aanvulling uit het eerste van PSV, dat dinsdag tóch niet tegen Feyenoord speelde. Keeper Remko Pasveer keepte een geweldige wedstrijd, Jorrit Hendrix en Rai Vloet (hoewel hij nog maar weinig minuten maakte in het eerste) kwamen allebei tot scoren, terwijl ook Joshua Brenet en Florian Jozefzoon hun opwachting maakten. Volgens trainer Darije Kalezic (die Pasveer 'buitengewoon' noemde) moet daar echter niet zo zwaar aan worden getild.

Jong PSV kon de afgelopen weken beschikken over spelers als Marcel Ritzmaier (links) en Jürgen Locadia (rechts).
Jong PSV kon de afgelopen weken beschikken over spelers als Marcel Ritzmaier (links) en Jürgen Locadia (rechts).

'Wij hadden pas in speelronde twaalf of dertien voor het eerst de beschikking over een veldspeler uit de A-selectie', aldus de oefenmeester, die daarna vervolgens wel gebruik kon maken van bijvoorbeeld Stijn Schaars, Marcel Ritzmaier, Jürgen Locadia en Abel Tamata. 'Vanavond was voor ons een ongewone luxe. Dat is nog niet eerder gebeurd en ik geloof ook niet dat Jong PSV dit seizoen nog in deze samenstelling speelt.' Juist dat maakt het voor De Graafschap extra wrang: tegen een 'ander' Jong PSV had het misschien wél een goed resultaat kunnen behalen.

Ook FC Den Bosch trof het deze week niet, al pakte het op bezoek bij Jong FC Twente wel een puntje. De tegenstanders waren met Tim Breukers, Dico Koppers, Daryl Lachman, Kasper Kusk en Torgeir Børven evenwel iets anders dan Peet Bijen, Lars Bleker, Merlin Schütte, Derre Kwee en Nhlakanipho Ntuli. Zij speelden in het weekend nog voor de Tukkers. Trainer Ruud Kaiser liet er zich na afloop niet over uit. Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat zijn ploeg eerder dit seizoen al met 5-1 verloor bij een Jong PSV zonder invloeden vanuit de A-selectie. (Dolf van Aert)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.