Sol doet Heerenveen pijn en laat de zon schijnen in Tilburg

Willem II heeft vrijdagavond in Tilburg een knappe overwinning op SC Heerenveen geboekt: 2-1. Spits Fran Sol was andermaal de grote man bij de thuisploeg.

De supporters van Willem II werden dit seizoen nog bepaald niet verwend met doelpunten. De ploeg van trainer Erwin van de Looi scoorde tot vrijdag slechts vier keer in acht thuisduels dit seizoen, de laatste twee Eredivisie-wedstrijden (tegen PSV en FC Twente) werd er zelfs helemaal niet gescoord in het Koning Willem II Stadion. In de laatste vijf Eredivisie-duels van Willem II vielen in totaal twee treffers. Aan die magere reeks kwam vrijdagavond echter een einde.

Al binnen het kwartier opende Wilem II de score. Opnieuw was Sol de gevierde man. De Spaanse spits klopte Yuki Kobayashi bij een hoekschop van Thom Haye en knikte bij de tweede paal het eerste thuisdoelpunt sinds 29 oktober binnen. Lang konden de gastheren niet van die voorsprong genieten. Negen minuten later kwamen de Friezen namelijk alweer op gelijke hoogte.

Arber Zeneli kwam goed door aan de rechterkant en gaf de bal laag voor op de instormende Sam Larsson. Het was uiteindelijk niet de Zweed, maar Freek Heerkens die de bal in zijn eigen doel werkte. De ongelukkige Willem II-verdediger maakte na een half uur zijn foutje bijna goed, maar de kopbal van de rechtsachter belandde op de paal.

In de tweede helft kwam de tweede treffer voor Willem II er alsnog. Het doelpunt kwam opnieuw voort uit een hoekschop van de thuisploeg. Haye gaf na de afgeslagen corner de bal voor en via Stijn Schaars kwam hij prompt voor de voeten van Sol. De Spanjaard werkte bij de tweede paal zijn zevende competitietreffer binnen, waarmee hij meer dan de helft van de Eredivisie-productie van de Tilburgers voor zijn rekening neemt.

In het resterende half uur ging Heerenveen met name via Larsson nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar Willem II hield stand. De ploeg van Van de Looi doet zichzelf daarmee een groot plezier op de ranglijst en stijgt naar de tiende plaats.

Heerenveen wordt door de nederlaag in het Koning Willem II Stadion een mooie primeur deze eeuw door de neus geboord. De Friezen hadden voor het eerst sinds het seizoen 1998/99 dertig punten kunnen verzamelen in de eerste seizoenshelft. Die fraaie statistiek was trainer Jurgen Streppel bij de terugkeer bij zijn oude werkgever niet gegund. Desondanks sluit de ploeg het kalenderjaar af op een knappe vierde plaats.