Schöne helpt Ajax na 'Barça-achtige' aanval langs Celtic

Hoewel Ajax slechts bij vlagen sprankelde, heeft het in de thuiswedstrijd tegen Celtic zijn eerste overwinning van dit Champions League-seizoen geboekt. Een doelpunt van Lasse Schöne na een aanval van Barcelona-achtige allure was genoeg om de Schotten weer te passeren in Groep H: 1-0.

Schöne helpt Ajax na 'Barça-achtige' aanval langs Celtic

Met uitzondering van de 4-1 overwinning in de bekerwedstrijd tegen de amateurs van ASWH wachtte Ajax al vier wedstrijden op een overwinning. Het voornaamste probleem in de duels bij FC Twente (1-1) en Celtic (2-1), alsmede de thuiswedstrijden tegen RKC Waalwijk (0-0) en Vitesse (0-1) was dat het vele balbezit zich niet vertaalde in treffers en al zeker niet in punten.

Dat gebrek aan stootkracht brak Ajax twee weken terug in Schotland ook al op. Hoewel de ploeg van trainer Frank de Boer het betere voetbal op de mat legde, won het fantasieloze Celtic dankzij twee ongelukkige momenten van Stefano Denswil. In De Arena was de verdediger met een vrije trap juist de eerste Ajacied die Celtic-goalie Fraser Forster aan het werk zette.

Ajax-verdediger Stefano Denswil neemt het doel van Celtic onder vuur met een vrije trap.
Ajax-verdediger Stefano Denswil neemt het doel van Celtic onder vuur met een vrije trap.

Zijn poging was onderdeel van een sterke Amsterdamse openingsfase, die zijn climax kende in een gevaarlijke kopbal van Siem de Jong. De voor de gelegenheid als centrumspits gestarte aanvoerder – Kolbeinn Sigthórsson begon als linksbuiten ten koste van Viktor Fischer - knikte uit een uitstekende voorzet van Ricardo van Rhijn bijna de 1-0 binnen, maar de 2 meter 1 lange Forster tikte de bal uit de hoek. Verder leverde de sterk gewijzigde tactiek van De Boer, waarbij met name Schöne en Van Rhijn op rechts een sterke tandem vormden, weinig op.

Lasse Schöne staat op het punt de 1-0 te maken.
Lasse Schöne staat op het punt de 1-0 te maken.

Meteen na rust liet Ajax echter zien dat het nog wel degelijk kan voetballen. Kort nadat Celtic in de persoon van Biram Kayal de eerste grote kans van de wedstrijd had gekregen, stond de als rechtsbuiten gestarte uitblinker Schöne aan het einde van een schitterende aanval door het hart van de Schotse defensie. Na een reeks van korte combinaties tikte de 27-jarige Deen, die in Glasgow ook al scoorde, de bal langs de uit zijn doel gekomen Forster in de verre hoek.

Dat doelpunt was voor The Bhoys aanleiding het tot dan toe gehanteerde strijdplan overboord te gooien. Ajax kwam plotseling onder grote druk te staan. Nadat Anthony Stokes doelman Jasper Cillessen diens eerste klus had bezorgd met een schot in de verre hoek, mocht Ajax van geluk spreken dat Joël Veltman een levensgrote kans op de 1-1 in de kiem smoorde.

Hoewel Kris Commons het nog twee keer probeerde, was Celtic niet meer in staat de derde nederlaag van dit CL-seizoen te voorkomen. Na het inbrengen van Fischer en Christian Poulsen hing de 2-0 zelfs nog meer in de lucht dan de 1-1, maar de paal stond een treffer van Denswil in de weg. Zodoende was een glimp van de Amsterdamse potentie voldoende om de ploeg van Virgil van Dijk en de ingevallen ex-Ajacied Derk Boerrigter op de ranglijst van Groep H weer te passeren. Ajax heeft met vier punten en de derde plaats dankzij de overwinning van Barcelona op AC Milan alle kans op Europese overwintering. Celtic heeft drie punten en AC Milan vijf.

{"title":"Nu 50x je inleg voor zege van Oranje op Canada!","titleMobile":"Nu 50x je inleg voor zege van Oranje op Canada!","odd":"50.00","url":"https://b1.trickyrock.com/redirect.aspx?pid=85963507&bid=37519&6DE=Testclick","bookmaker":{"name":"Unibet (Kambi)","id":5000,"lightIconUrl":"/dam/jcr:9e3975da-a577-48bd-9e59-8576787a688c/unibet20new20logo20large1-black.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:f8717da0-9ada-466e-af1d-adf75a1cde42/unibet20new20logo20large1.svg","iconSize":27},"image":"jcr:7b999952-83e4-4cfb-b088-54dcde5a7640","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint Oranje donderdagavond in De Kuip van Canada? Unibet pakt uit met een welkomstactie (24+).","textMobile":"Wint Oranje donderdagavond in De Kuip van Canada? Unibet pakt uit met een welkomstactie (24+)."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen