Celtic dramatisch in uitduels, Borussia Dortmund op 100

De vierde speelronde in de Champions League is halverwege. Voetbal International neemt een duik in de historie en komt met acht opvallende feiten in de aanloop naar de duels van woensdagavond (aftrap 20.45 uur).

Celtic dramatisch in uitduels, Borussia Dortmund op 100

● Zenit Sint-Petersburg heeft een uitstekende reputatie op eigen grond. Van de 24 laatste thuiswedstrijden verloor het er slechts één (vorig seizoen, 2-3 tegen AC Milan). Tegenstander FC Porto weet daarnaast ook dat van vijf eerdere bezoekjes van Portugese ploegen aan Zenit slechts één keer gelijk werd gespeeld. De vier overige duels van een Portugese club bij Zenit gingen verloren.

● Chelsea weet uitstekend raad met Duitse gasten. Zes keer kwam er een Duitse ploeg op bezoek en vijf keer werden ze met een nederlaag naar huis gestuurd. Alleen VfB Stuttgart wist in het seizoen 2003/04 een punt over te houden (0-0). Bayern München was in het seizoen 2004/05 de enige Duitse ploeg die wist te scoren op Stamford Bridge. Chelsea won dat duel overigens wel (4-2).

● Indien Steaua Boekarest gelijkspeelt of verliest van FC Basel dan is dat voor de Roemenen de 21ste Champions Leaguewedstrijd op rij zonder zege. Steaua nadert dan een negatief competitierecord van Spartak Moskou. De Russen kwamen tussen 2000 en 2006 liefst 22 Champions League-wedstrijden op rij niet tot winst.

De Südtribune in het Westfalen Stadion van Borussia Dortmund.
De Südtribune in het Westfalen Stadion van Borussia Dortmund.

● Borussia Dortmund speelt tegen Arsenal zijn honderdste wedstrijd in de Champions League/Europa Cup I. Mochten de Duitsers winnen van Arsenal dan boeken ze hun vijftigste zege in het belangrijkste Europese clubtoernooi. Indien de ploeg van Jürgen Klopp erin slaagt drie keer te scoren dan wordt de grens van honderd thuisgoals in de CL/EC I bereikt.

● Napoli heeft in de Champions League nu achttien goals gemaakt. Slechts één daarvan was van Italiaanse makelij. Lorenzo Insigne scoorde voor de Italianen in het thuisduel met Borussia Dortmund (2-1 winst) op 18 september van dit jaar.

● Het wachten bij Atlético Madrid is op een doelpunt van David Villa. Mocht de spits dat doen dan is hij de eerste speler die namens drie verschillende Spaanse clubs scoort in de Champions League. Eerder maakte Villa doelpunten voor Valencia en Barcelona in het kampioenenbal.

● De magere cijfers van Ajax in de Champions League de laatste tijd zijn bekend. Maar ook Celtic kan weinig imponerende cijfers overleggen. Zo verloren de Schotten liefst 23 van de 25 uitwedstrijden in de Champions League. De enige zege was vorig seizoen tegen Spartak Moskou (2-3 met een goal in de laatste minuut van Giorgos Samaras). In de laatste drie uitwedstrijden wist de club ook niet te scoren.

● Barcelona en AC Milan staan voor de vijftiende keer tegenover elkaar in de Champions League. Dit is een record in het toernooi. De Italianen zijn vooralsnog licht in het voordeel. Zij wonnen vijf keer, tegen vier zeges van Barça. Vijf keer kende de ontmoeting geen winnaar.

Samenstelling: Jasper Steppé

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen