Schalke 04 opnieuw in crisis voor Kohlenpott-derby

Reacties

De twaalfde speelronde in de Bundesliga gaat vrijdag om 20.30 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit.

Schalke 04 opnieuw in crisis voor Kohlenpott-derby

De stemming was opperbest bij aanvang van het seizoen. Enkele wijzigingen binnen de selectie, een nieuwe hoofdtrainer en de zeer ambitieuze intentieverklaring het proberen een heel jaar intern rustig te houden. Schalke 04 dacht aan alle voorwaarden te hebben voldaan om de povere zesde plaats van 2014/15 achter zich te laten.

Maar op eenderde van het seizoen valt het woord Krise weer dagelijks in Gelsenkirchen. Donderdag droop Schalke na het Europa League-duel bij Sparta Praag (1-1) andermaal gedesillusioneerd af; voor de vijfde opeenvolgende wedstrijd geen overwinning. Een allesbehalve veelbelovende voorbereiding op de Kohlenpott-derby van komende zondag bij Borussia Dortmund, dat zelf in de Europa League met de 4-0 zege op Qabala FK zijn topvorm juist onderstreepte.

Met André Breitenreiter als nieuwe hoofdtrainer koos Schalke 04 vorige zomer bewust voor een koerswijziging. Het afbraakvoetbal onder Roberto Di Matteo had de club het voorbije seizoen zowel punten als veel goodwill gekost. Voorin klaagde Klaas-Jan Huntelaar (foto) steen en been die nauwelijks van bruikbare ballen werd voorzien; niet verwonderlijk aangezien Schalke met tien man achter de bal speelde en nauwelijks de intentie had druk te zetten op de tegenstander. Daarnaast liep de ene na de andere speler uit de pas, onder wie Kevin-Prince Boateng en Sidney Sam.

Nederlagen
Maar ook nu vormt Schalkes aanval het Kernproblem, zo stellen de Duitse critici. Scoringskansen worden wel gecreëerd, alleen slaagt de formatie er niet in deze te verzilveren. Met als resultaat twee nederlagen op rij tegen Borussia Mönchengladbach (competitie en beker) en tweemaal een 1-1 (tegen FC Ingolstadt 04 en Sparta Praag). Grootste zorgenkind van allen is Franco Di Santo, de Argentijnse spits die voor zes miljoen euro van Werder Bremen werd losgeweekt. Weliswaar vijf keer trefzeker in officieel verband, maar in de Bundesliga wacht hij na elf speelronden nog op zijn eerste doelpunt.

En ook het samenspel met Huntelaar verloopt allesbehalve soepel. In september kreeg de Oranje-international bij Schalke zelfs een strafschoppenverbod overlegd, nadat hij tegen FSV Mainz 05 voor de vierde keer op rij een penalty had gemist. Daarmee evenaarde Huntelaar het Duitse record, dat eerder was gevestigd door Nuri Sahin, Marko Pantelic en Bruno Labbadia. 'We missen de constantheid en een absoluter Knipser', aldus Breitenreiter.

Met André Breitenreiter als nieuwe hoofdtrainer koos Schalke 04 vorige zomer bewust voor een koerswijziging.
Met André Breitenreiter als nieuwe hoofdtrainer koos Schalke 04 vorige zomer bewust voor een koerswijziging.

Begin deze week schoot de van het gedegradeerde SC Paderborn afkomstige oefenmeester ook zichzelf pijnlijk in de voet. Door de komende drie loodzware wedstrijden (Borussia Dortmund, Bayern München, Bayer Leverkusen) als Bonus-Spiele te omschrijven. 'We moeten de werkelijkheid onder ogen zien, onze selectie is nu eenmaal niet zo breed als die van Dortmund, Wolfsburg en Leverkusen…' Van de eigen aanhang kreeg Breitenreiter de wind van voren. De Kohlenpott-derby een bonusduel, waarin voor Schalke niets te halen valt. Een slechter alibi bestaat niet.

En dan is er ook nog de onrust op de hogere niveaus van de club, zoals tussen Breitenreiter en sportmanager Horst Heldt. De hoofdtrainer zegt zich ernstig te storen aan de klucht rondom de sportmanager, wiens positie al tijden onder druk staat. Clubbaas Clemens Tönnies heeft in het geheim Christian Heidel (FSV Mainz 05) gepolst voor de functie van sportmanager; die moet Heldt per 1 juli 2016 aflossen. Sinds zijn aanstelling in 2010 is Heldt bij Schalke er niet in geslaagd een echte kampioensploeg samen te stellen; daarentegen is de lijst geflopte dure spelers én mislukte trainers lang. Het dit seizoen kiezen voor een smalle selectie is volgens Breitenreiter een verkeerde inschatting geweest van het management.

Süd-Klassiker
Naast de Kohlenpott-derby heeft in Rheinland een dag eerder de derby plaats tussen Bayer Leverkusen en 1. FC Köln. Het treffen tussen Bayern München en VfB Stuttgart is technisch gezien geen derby, maar de wedstrijd tussen de Beierse grootmacht en trots van Baden-Württemberg gaat wel door het leven als Süd-Klassiker.

Gelijktijdig staat Huub Stevens voor zijn Heimpremiere als coach van 1899 Hoffenheim. Vorige week debuteerde hij met een passende 0-0 op bezoek bij 1. FC Köln. Voor eigen publiek speelt Hoffenheim tegen Eintracht Frankfurt. Hetgeen voor Stevens' assistent Alfred Schreuder het weerzien betekent met Luc Castaignos. Al is het nog maar de vraag of de voormalige FC Twente-spits ook daadwerkelijk in actie komt. De voorbije drie duels bleef Castaignos, vanwege improductiviteit, op de reservebank. Bas Dost en VfL Wolfsburg willen uit tegen FSV Mainz 05 eerherstel, na de pijnlijke 2-0 nederlaag in de Champions League tegen PSV.

Tobias Levels (FC Ingolstadt 04) had tot enkele jaren terug alleen de Nederlandse nationaliteit.
Tobias Levels (FC Ingolstadt 04) had tot enkele jaren terug alleen de Nederlandse nationaliteit.

Buiten het zicht van de gearriveerde Nederlanders in de Bundesliga is ook een minder aansprekende speler terug op het hoogste Duitse niveau. Tobias Levels speelt met het verrassend goed presterende FC Ingolstadt 04 op bezoek bij zijn oude liefde Borussia Mönchengladbach. De 28-jarige rechtsback is geboren en getogen in Duitsland, maar vanwege Nederlandse voorouders had hij tot enkele jaren terug alleen de Nederlandse nationaliteit.

Programma
Hannover 96 06-11
20:30
Hertha BSC
Bayern München 07-11
15:30
VfB Stuttgart
Bayer Leverkusen 07-11
15:30
1. FC Köln
Borussia
Mönchengladbach
07-11
15:30
FC Ingolstadt 04
1899 Hoffenheim 07-11
15:30
Eintracht Frankfurt
FSV Mainz 05 07-11
15:30
VfL Wolfsburg
Darmstadt 98 07-11
18:30
Hamburger SV
Borussia Dortmund 08-11
15:30
Schalke 04
FC Augsburg 08-11
17:30
Werder Bremen
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.