Bayern biedt voorproefje op toekomst na blessure Robben

Reacties

De vierde speelronde in de Bundesliga gaat vrijdag om 20.30 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit.

Bayern biedt voorproefje op toekomst na blessure Robben

Het Nederlands elftal treurt nog steeds. Zonder de geblesseerd uitgevallen Arjen Robben bleek de formatie van bondscoach Danny Blind in de cruciale EK-kwalificatieduels met IJsland (0-1) en Turkije (0-3) aanvallend machteloos. Maar ook trainer Pep Guardiola zal de beelden van een gedesillusioneerde Robben, nadat deze geblesseerd het toneel had verlaten en zeker voor enkele weken is uitgeschakeld, met afgrijzen hebben bekeken. Het betekent dat Bayern München voor het thuistreffen met FC Augsburg vrijwel zeker gaat aantreden met Douglas Costa (deze zomer gekocht van Shakhtar Donetsk, foto boven) én last minute-aanwinst Kingsley Coman (Juventus, foto midden) op de vleugels. Met andere woorden, de aanwezigen in de Allianz Arena krijgen een voorproefje op de toekomst. Het jarenlange succesnummer Robbery heeft niet meer het eeuwige leven, zo heeft de chronisch geblesseerde Franck Ribéry al aangetoond. Als vervanger van de Fransman maakte Costa de eerste weken van het nieuwe seizoen een verpletterende indruk.

Naast Borussia Dortmund is Der Rekordmeister de enige die in drie speelronden de volle winst behaalde. Tegenstander FC Augsburg stuntte vorig seizoen door met 1-0 in München te winnen, een gemiste strafschop van captain Paul Verhaegh ten spijt. Juist de vleugelspelers, Robben en Costa, speelden een belangrijke rol tijdens de eerste weken van het seizoen met hun goals en assists. De Groninger is dan al 31, maar gezien zijn rendement speelt hij nog altijd een hoofdrol onder Guardiola. Derhalve zal de pas negentienjarige Coman door Bayern langzaam worden gebracht. Al is de waarheid dat Bayern München het wegvallen van Robben in kwalitatief opzicht beter kan opvangen dan het Nederlands elftal.

Collectiviteit en teamgeest
PSV neemt het pas tijdens de derde speelronde in de Champions League op tegen VfL Wolfsburg. Tegen die tijd hebben Die Wölfe zich ruimschoots aangepast aan alle personele veranderingen van de transferwindow, zo is de algehele verwachting. 'Het seizoen begint nu pas', stelde trainer Dieter Hecking voorafgaand aan het competitieduel bij FC Ingolstadt. In de laatste dagen van augustus zag hij alsnog zijn sterspeler Kevin De Bruyne naar Manchester City overstappen. Toch hoeft het kwaliteitsverlies geen dramatische gevolgen te hebben.

De derde speelronde bewees VfL Wolfsburg met de 3-0 zege op Schalke 04 ook zonder De Bruyne en de aan Internazionale verkochte Ivan Perisic over een indrukwekkend stevig fundament te beschikken. Hecking koos er bewust voor zijn twee toen nog beschikbare sterspelers buiten de wedstrijdselectie te laten. Vooral om een signaal af te geven aan zijn selectie: ook zonder alleskunner De Bruyne moet VfL Wolfsburg blijven uitgaan van zijn eigen kracht. Dat was ook de basis voor de tweede plaats en het winnen van de DFB-Pokal in het voorbije seizoen alsook de recent gewonnen Super Cup. Met verdediger Dante (Bayern München) en spelmaker Julian Draxler (Schalke 04) werd de selectie, in navolging van de eerder aangetrokken aanvaller Max Kruse, op het laatste moment nog kwalitatief versterkt.

Dankzij de steun van hoofdsponsor Volkswagen zijn de financiële middelen voor handen grote toppers aan te trekken. Dat deed VfL Wolfsburg de voorbije seizoenen met onder anderen Luiz Gustavo, Diego, André Schürrle en De Bruyne. Maar met Hecking heeft het ook sinds januari 2013 een trainer die collectiviteit en teamgeest te allen tijde prevaleert boven individuele kwaliteit. Zo behoudt Bas Dost in de spits nog altijd de voorkeur boven de Deense vedette Nicklas Bendtner, die technisch verfijnder is maar minder teamspeler. En ook Schürrle, wereldkampioen én tot de aankoop van Draxler de duurste clubaankoop ooit, zat tegen Schalke gewoon weer op de bank.

Crisismanager
Borussia Mönchengladbach debuteert dinsdag in de Champions League met het duel bij Sevilla. In de aanloop beleefden Die Fohlen de slechtste seizoenstart uit de clubhistorie. 'Een beschissener start', aldus sportdirecteur Max Eberl. Bij de nummer drie van seizoen 2014/15 valt het vertrek van Max Kruse (VfL Wolfsburg) en Christoph Kramer (Bayer Leverkusen) zwaar en lijken de zogenoemde koningstransfers Lars Stindl en Josip Drmic tot nu toe niet goed te functioneren in de speelwijze onder trainer Lucien Favre. Enkele belangrijke spelers ontbreken door blessures, terwijl aanvaller Raffael met een vormcrisis kampt. Prompt wordt van Favre gevraagd als Krisenmanager op te treden. Want iedereen in Gladbach is erbij gebaat dat het scenario uit het voorbije seizoen van dat andere Borussia, uit Dortmund, wordt voorkomen.

Programma
Borussia
Mönchengladbach
11-09
20:30
Hamburger SV
Bayern München 12-09
15:30
FC Augsburg
Bayer Leverkusen 12-09
15:30
Darmstadt 98
Hannover 96 12-09
15:30
Borussia Dortmund
Hertha BSC 12-09
15:30
VfB Stuttgart
FC Ingolstadt 04 12-09
15:30
VfL Wolfsburg
Eintracht Frankfurt 12-09
18:30
1. FC Köln
1899 Hoffenheim 13-09
15:30
Werder Bremen
Schalke 04 13-09
17:30
FSV Mainz 05
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.