SC Heerenveen bezorgt AZ opnieuw grote nederlaag

AZ is weer tegen een grote nederlaag aangelopen in de Eredivisie. SC Heerenveen won in het Abe Lenstra Stadion na een levendige tweede helft met grote cijfers van de Alkmaarders (5-2).

AZ-trainer John van den Brom had Thom Haye en Robert Mühren na hun zwakke optredens tegen Feyenoord (1-4) gepasseerd en Dabney Dos Santos en Aron Jóhannsson op hun plekken geposteerd. En dat bleek aanvankelijk een gouden greep. Jóhannsson vond Steven Berghuis, die na vijftig tellen al 0-1 maakte in het Abe Lenstra Stadion.

Aanval
Heerenveen zocht daarna de aanval zonder wat te creëren. De Alkmaarders waren met hun snelle tegenstoten veel dreigender, zo kreeg Jóhannsson nog een kans om de marge te verdubbelen. Joey van den Berg probeerde met stevige intercepties wat vuur in het spel te brengen van de thuisclub, maar zijn collega Nemanja Gudelj van AZ was in de eerste helft de grote heerser op het middenveld.

Bijna profiteerde Jóhannsson nog van nonchalance bij Heerenveen-keeper Kristoffer Nordfeldt vlak voor rust. En waar AZ al dacht met een voorsprong aan de thee te gaan, stoomde Stefano Marzo in de extra tijd nog een keertje op over rechts. Zijn voorzet was niet zuiver, maar Van den Berg legde goed terug op Simon Thern. Zo werden in elk geval de aanvallende intenties van de Friezen – echt gevaarlijk waren ze namelijk niet - beloond met de gelijkmaker (1-1).

Steven Berghuis viert zijn treffer (0-1) na vijftig seconden.

De tweede helft was een stuk levendiger. Jóhannsson schoot bij een inzet van Uth te hulp nadat doelman Esteban al was geklopt. En aan de overkant kwam de in de basis debuterende Jerry St. Juste goed weg toen hij binnen de zestien op de hak ging staan van diezelfde Jóhannsson. Doelpunten konden zo niet uitblijven en ze vielen ook.

Uth opende een ingestudeerde aanval op links, waarna de bal via Pele van Anholt voor de voeten kwam van Luciano Slagveer. Maar ook AZ legde kort daarna een paar aardige combinaties op de mat met Markus Henriksen en Steven Berghuis, die vanuit een moeilijke hoek de gelijkmaker over Nordfeldt stiftte (2-2).

Larsson
Daarna brak het kwartiertje van Sam Larsson aan, die zich eerst vrij dribbelde en met een lage pegel de 3-2 op het bord zette. Even later wandelde hij ook de 4-2 eenvoudig binnen. AZ was geslagen en na een rommelige fase trapte Van den Berg uit stand ook nog 5-2 op het scorebord.

Na recente nederlagen tegen Utrecht (6-2), Vitesse (3-1) en Feyenoord (1-4) gingen de Alkmaarders dus weer met grote cijfers onderuit. De Alkmaarders kunnen zich vanaf de vijfde plaats nu volledig richten op de play-offs, waarin Heerenveen (zesde) een mogelijke tegenstander is.