Salman roept FIFA op tot eenheid en steun voor Infantino

Reacties

Sjeik Salman heeft in een statement opgeroepen tot eenheid binnen de wereldvoetbalbond nu Gianni Infantino is verkozen tot voorzitter van de FIFA. De president van de Aziatische federatie (AFC) verloor vrijdag tijdens de verkiezing, maar dat is voor de Bahreini geen reden de handen niet ineen te slaan.

Salman roept FIFA op tot eenheid en steun voor Infantino

'De FIFA moet veranderen als we het vertrouwen en respect willen terugwinnen van degenen die onze sport een warm hart toedragen', schrijft Salman in een bericht op de website van de AFC. 'Door nauw samen te werken en bij elkaar te rade te gaan ben ik ervan overtuigd dat we het beste doen voor de FIFA en de hoognodige eenheid herstellen. Ik heb de FIFA-president er al van verzekerd dat hij op mijn steun kan rekenen. Ik reken erop dat jullie mij daarin volgen.'

Salman schreef de brief aan Infantino, het uitvoerend comité en de presidenten van de continentale bonden. Ook bedankte de enigszins verrassende verliezer van afgelopen vrijdag de lidstaten uit Azië en Afrika voor hun steun. Bovendien voegde de vanwege het schenden van mensrechten omstreden sjeik eraan toe dat veel van de geplande hervormingen in Azië al worden doorgevoerd. 'Als voorzitters van de confederaties is het onze taak die zo snel mogelijk tot leven te roepen.'

Hoewel niet duidelijk is of alle nationale bonden de belofte van de AFC en het CAF (Afrika) tijdens de verkiezing zijn nagekomen door op Salman te stemmen, dreigen door het pact dat de twee continentale bonden onlangs sloten wel twee kampen te ontstaan binnen de FIFA. In Europa en de Amerikaanse hemisferen werd massaal op Infantino gestemd. Salman, die ook voor de verkiezing al zei te willen samenwerken met de Zwitser, probeert alle neuzen nu dezelfde kant op te krijgen.

Plannen
De plannen van de nieuwe FIFA-president zullen ongetwijfeld ook de landen in Afrika en Azië als muziek in de oren klinken. De voormalige secretaris-generaal van de UEFA benadrukte in een interview op de FIFA-website nog maar eens een WK met veertig landen na te streven. 'Er zou dan nog steeds maar negentien procent van de FIFA-leden deelnemen, dat is niet te veel. Op deze manier zouden veel meer landen mogen dromen van WK-deelname', aldus Infantino.

Dat voornemen zorgt vooral in Europa voor weerstand, uit vrees voor overbelasting van de topspelers. Dat Infantino vertelde spoedig te willen beginnen met het testen van technologische hulpmiddelen zolang die het soepele verloop van een wedstrijd niet in de weg staan, zal in ieder geval bij de KNVB voor gejuich zorgen. Infantino zei verder dat de spelers en de fans weer centraal moeten staan binnen de FIFA, en niet langer de politiek. Vrijdag beloofde hij al meer geld.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.