Infantino: 'Ik ben er voor alle continenten, niet alleen Europa'

Reacties

In zijn eerste persconferentie heeft de kersverse FIFA-voorzitter Gianni Infantino het kort gehouden. De Zwitser herhaalde in een klein kwartier wat hij tijdens zijn overwinningsspeech al had aangegeven.

Infantino: 'Ik ben er voor alle continenten, niet alleen Europa'

Infantino vroeg allereerst om begrip. 'Ik voel nu heel veel emotie. Ik realiseer nog niet helemaal wat er gebeurd is. Ik ben de strijd aangegaan om te winnen, maar het is allemaal nog heel vers. Het was een lange dag. Ik moet nu eigenlijk even uitrusten, om daarna zo snel mogelijk aan de slag te gaan', aldus de Zwitser, die het kort wilde houden.

'Landen, clubs, spelers en fans, iedereen zal weer trots worden op de FIFA', vertelde de opvolger van Sepp Blatter. 'We gaan een nieuw tijdperk tegemoet en zullen de reputatie van de FIFA weer oppoetsen. Met de hervormingen – waar ik, en wij allemaal, keihard aan zullen werken – zal het voetbal terugkomen bij de FIFA en de FIFA terug bij het voetbal. De FIFA wordt weer een organisatie die in alle voetballanden bij kinderen een glimlach op het gezicht tevoorschijn tovert.'

In zijn verkiezingscampagne beloofde Infantino gouden bergen, hetgeen hem op kritiek kwam te staan. De FIFA zou met dat beleid failliet gaan. Maar daar wilde de Zwitser niets van weten. 'We moeten ook kijken waar we in de kosten kunnen snijden. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat in het nieuwe FIFA-tijdperk onze sponsors en commerciële partners ons met nieuw vertrouwen zullen bijstaan, waardoor onze inkomsten weer zullen groeien. Ik denk ook dat mijn trackrecord bij UEFA het een en ander heeft bewezen. De UEFA is toch ook niet failliet gegaan. Sterker nog: financieel ging het prima.'

WK
Infantino, die als een van zijn andere pijlers een WK met veertig landen presenteerde, ging ook in op het verwijt een door de UEFA naar voren geschoven pion te zijn. Problemen met bijvoorbeeld Afrika – dat aanvankelijk de steun uitsprak voor concurrent sjeik Salman – voorziet de voormalige secretaris-generaal van de UEFA niet.

'Ik ben het er niet mee eens dat het voetbal verdeeld is', vervolgde Infantino. 'Vandaag was een verkiezing, een strijd, een wedstrijd, maar géén oorlog. Winnen en verliezen hoort daar bij, maar mijn banden met Afrika zijn goed. Ik heb daar veel vrienden. Ik reken op Afrika, Azië, Oceanië, Noord-, Zuid- én Centraal Amerika. Ik wil tonen dat ik geen kandidaat van Europa ben, maar van het voetbal. En voetbal is universeel. Ik wil geen politiek bedrijven, maar bruggenbouwen. Dat is mijn verantwoordelijkheid.'

De strijdbare Zwitser wilde niet ingaan op vragen over wie hij als secretaris-generaal zou willen zien. 'Daar is het nog te vers voor, al heb ik daar natuurlijk mijn ideeën over. Bovendien moet de FIFA-leiding het er ook mee eens zijn', vertelde Infantino, die wél bevestigde dat het  – zoals hij aanvankelijk al in zijn plannen opnam – geen Europeaan zal zijn.

Tot slot werd Infantino ook gevraagd naar Michel Platini, de momenteel geschorste UEFA-voorzitter. De Fransman kon uiteindelijk door zijn schorsing geen gooi doen naar het FIFA-voorzitterschap, waardoor Infantino besloot zich kandidaat te stellen. 'Ik heb iedereen bedankt die me heeft gesteund, maar verder helemaal niemand bij naam genoemd. Platini valt daar dus ook onder. Geloof me maar, ik zeker dankbaar voor alles wat hij voor me gedaan heeft', besloot de nieuwe FIFA-preses.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.