Infantino verslaat Salman tijdens FIFA-verkiezing

Reacties

Gianni Infantino is de nieuwe voorzitter van de FIFA. De Zwitserse secretaris-generaal van de UEFA is de opvolger van zijn landgenoot Sepp Blatter, die na achttien jaar besloot een stap terug te doen. Infantino won enigszins verrassend van sjeik Salman tijdens het buitengewoon congres in Zürich.

Infantino verslaat Salman tijdens FIFA-verkiezing

Infantino, ook wel bekend als chef loting van de Europese voetbalbond, versloeg zijn Bahreinse concurrent tijdens de verkiezing met 115 tegen 88 stemmen. Prins Ali en Jérôme Champagne kwamen niet in de buurt van de troon van de FIFA. Tokyo Sexwale had zich vlak voor de verkiezing al teruggetrokken. Infantino had tijdens de eerste verkiezingsronde nog geen tweederde meerderheid behaald (88 om 85), maar won wel toen in de tweede ronde een gewone meerderheid ook genoeg was.

Pas toen Michel Platini zich noodgedwongen terugtrok als kandidaat, kwam Infantino in beeld. De UEFA schoof de rechterhand van de gedoodverfde opvolger van Blatter naar voren om tegenwicht te bieden aan het geweld uit het Midden-Oosten. De steenrijke Arabische oliestaten probeerden de macht in het internationale voetbal te grijpen door Salman naar voren te schuiven.

Net als Infantino stelde ook de Bahreinse voorzitter van de Aziatische voetbalbond (AFC) zich pas kandidaat toen Platini werd geschorst wegens het bedrag van 1,8 miljoen euro dat de Franse oud-international had ontvangen van Blatter en de FIFA voor werkzaamheden. Salman leek de favoriet, maar Infantino won dankzij massale steun uit Europa en de Amerikaanse hemisfeer.

Ook de KNVB bracht zijn stem uit voor Infantino, terwijl de campagnes van prins Ali en Jérôme Champagne ook het overwegen waard waren. Doordat het talenwonder uit Zwitserland nu baas van de wereldvoetbalbond wordt, komt er bij de UEFA echter een plek vrij. Michael van Praag geldt als belangrijke kandidaat om de vacature bij de Europese voetbalbond in te vullen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.