De duizelingwekkende afwegingen: outsider als FIFA-preses?

Reacties

Op 16 februari is het boek Eindspel verschenen, waarin de lezer een kijkje achter de schermen bij de FIFA krijgt en meer komt te weten over de enorme klopjacht die de FBI ontketende. In aanloop naar de verkiezingen van vrijdag besteden de auteurs Iwan van Duren en Tom Knipping geregeld aandacht aan de FIFA en alle schimmige praktijken die bij de wereldvoetbalbond komen kijken.

De duizelingwekkende afwegingen: outsider als FIFA-preses?

Zürich is klaar voor een zinderend Eindspel. Duizenden journalisten, bondsdelegaties en lobbyisten zijn nu al helemaal de weg kwijt in de wandelgangen van de afgeladen hotels in de onder witte sneeuw bedekte stad. Er is een favoriet (sjeik Salman), een uitdager die erg dichtbij komt (Infantino) en ineens ook een outsider (prins Ali), die in de hogedrukpan ineens ook kansrijker blijkt dan iedereen vooraf had gedacht.

Prins Ali moeten we in ieder geval nageven dat hij de kern van deze verkiezingen bloot heeft gelegd. Via een rechtszaak probeerde hij voor elkaar te krijgen dat de stemhokjes vrijdag doorzichtig gemaakt zouden worden. Donderdag volgde de uitspraak. Hij kreeg nul op rekest. Zo weten we dus nooit door wie er op wie echt gestemd is. Sterker nog, het is verboden een telefoon of camera de stemhokjes mee te nemen, die als bewijs voor de stem kunnen dienen.

Onthoud u dit goed als u weer iemand over transparantie hoort tetteren. Transparantie is dat je openlijk je stem uitbrengt, zodat iedereen kan zien wie je echt steunt. Bij alle vorige verkiezingen bleek dat gemaakte beloften geen cent waard zijn. Niemand zegt nee als een potentiële kandidaat om een stem komt vragen. Niemand weet precies welke beloften er achter de schermen worden gemaakt én gebroken. Wat we wel weten is dat het vrijwel dezelfde massa mannen is, die voorheen ook stemde.

Wat we ook weten is dat sjeik Salman, met grote delen van Azië en Afrika achter zich, favoriet is. Het moet raar lopen wil hij in de eerste ronde niet al dik tachtig stemmen krijgen. Waarschijnlijk meer. Dat is niet genoeg om na één ronde een twee-derde meerderheid te hebben. In het Europese kamp heerste intussen op donderdag een lichte euforie nu hun kandidaat - Infantino - ook op een kleine tachtig stemmen lijkt te kunnen rekenen. Een tweede ronde lijkt daarmee immers zeker. Dan zouden de tientallen stemmen van outsider Ali naar Europa moeten gaan in de tweede ronde.

Prins Ali is eerder gesteund door Europa en in alles tegen de conservatieve Salman. Dat sluit mooi aan bij het ABS-kamp (Anyone but Salman). Een ietwat te simpele routeplanner naar een onverwachte UEFA-winst. Want de achterban van Ali is vooral afkomstig uit dissidente landen buiten Europa, die één ding nog erger vinden dan Salman. En dat is wéér een Europeaan aan het bewind. Die stemmen gaan dus eerder naar Salman dan naar Infantino. U voelt het al, we zitten echt in een Eindspel.

Want de enige zet die je dan in de tweede ronde zou kunnen doen om Salman te tackelen als Europees land, is Ali steunen. Onze eigen KNVB heeft alle kruit al verschoten door te stellen alleen voor Infantino te stemmen. Zoals u nu begrijpt ook een duidelijk signaal aan prins Ali, de man die voorheen nog de topkandidaat van de KNVB was. Hopelijk wordt dat straks niet die ene stem die ervoor zorgt dat Salman het gaat winnen.

Er wacht ons in ieder geval een zinderende wedstrijd in Zürich.

Eindspel

Eindspel ligt sinds 16 februari in de winkels en is ook online te bestellen in de VI-webshop. Volgens goed gebruik bij de FIFA bevat elk boek een steekpenning, waarmee lezers ná de FIFA-verkiezingen van 26 februari een extra hoofdstuk over die apotheose kunnen downloaden op www.vi.nl/eindspel.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.