Aftellen naar FIFA-verkiezing: smeerolie en foltersjeik

Reacties

Op 16 februari verschijnt het boek Eindspel waarin de auteurs u een inkijkje geven achter de schermen bij de FIFA en de enorme klopjacht die de FBI ontketende. In aanloop naar de verkiezingen op 26 februari besteden de auteurs Iwan van Duren en Tom Knipping geregeld aandacht aan de FIFA en alle schimmige praktijken die bij de wereldvoetbalbond komen kijken.

Aftellen naar FIFA-verkiezing: smeerolie en foltersjeik

Deel 1. Smeerolie

Laten we u voor de zekerheid en volledigheid eerst nog even alle kandidaten geven, die onze vriend Sepp Blatter kunnen opvolgen. Vooralsnog leest de kandidatenlijst als iets tussen de aftiteling van een pornofilm en een playlist met carnavalskrakers:

Sjeik Salman

Prins Ali

Gianni Infantino

Tokyo Sexwale

Jérôme Champagne

Twee Arabieren, twee Europeanen en een Afrikaan. De laatste twee zijn trouwe bondgenoten van Blatter. Champagne was twaalf jaar lang zijn rechterhand, hem kent u intussen. Onze favoriet, maar dat zal hem weinig helpen. Na de Arabische revolutie in het clubvoetbal wacht ons ook een overname bij de FIFA.

Qatar mag straks natuurlijk het WK organiseren. Hoe schandelijk we dat met zijn allen ook vinden, het land zal zich straks presenteren op een manier waarvan we allemaal zullen moeten beamen dat Qatar state of the art is. Connected to the world. Kritiek zal worden weggewuifd, want de kans is groot dat tijdens dat tijdens het smeerolie-WK ook een smeerolie-president op de hoogste stoel van de FIFA zit: niemand minder dan Sjeik Salman uit het buurlandje Bahrein. In 2022 kun je met een brug vanuit Qatar zo naar het Golfeilandje rijden. 

De voorzitter van de Aziatische voetbalbond staat inmiddels ook wel bekend als de foltersjeik. Mensenrechtenorganisaties staan in de rij om tegen zijn aantreden te protesteren. De man zou in 2011 meegewerkt hebben aan het oppakken van internationals na een opstand tegen het Koningshuis, die bloedig neer werd geslagen.  Benieuwd wie er dan nog met homo-emancipatie, mensenrechten en vrouwenvoetbal durft te komen.

De lancering van Salman is de tweede poging vanuit de Golfstaten de macht over te nemen in het wereldvoetbal. Qatar had de zetel al bijna binnen toen de Qatarees Bin Hammam in 2011 met zijn enveloppencoup bijna de FIFA overnam van Blatter, maar zich liet verrassen door de slimme Zwitser. Dat mag niet nog een keer gebeuren. Begin 2016 hebben de Golfstaten alle kaarten in handen. Wie meer wil begrijpen over het eindspel in de FIFA-verkiezingen doet er goed aan de volgende zaken even te onthouden:

A. Blatter was president met steun uit Qatar

B. Dat Qatar vervolgens met steun van Michel Platini en Europa het WK 2022 binnen sleepte

C. Dat Platini met steun van de Arabieren vrijwel zeker de opvolger van Blatter was geweest (ware het niet dat Platini werd getackeld met wat bonnetjes uit zijn dossiers)

D.  Dat na plan A (Platini) razendsnel werd overgeschakeld naar plan B. En dat de belangrijkste kandidaat voor de opvolging van Blatter nu ene sjeik Salman is. Afkomstig van buurland Bahrein.

E.  Dat Salman zich pas kandidaat stelde toen Platini werd geschorst.

F.  Dat de twee andere kanshebbers afkomstig zijn uit de stal van Platini (Infantino) en de AFC (Prins Ali).

G. Dat de verkiezingen hoe dan ook dus al beslist lijken in het voordeel van de Golfstaten.

Eindspel

Eindspel ligt vanaf 16 februari in de winkels en is nu al, tot 16 februari zonder verzendkosten, te bestellen in de VI-webshop. Volgens goed gebruik bij de FIFA bevat elk boek een steekpenning, waarmee lezers ná de FIFA-verkiezingen van 26 februari een extra hoofdstuk over die apotheose kunnen downloaden op www.vi.nl/eindspel.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.